L'alcalde de Granada, José Torres Hurtado, i la seva regidora d'Urbanisme, Isabel Nieto, van ser detinguts ahir en una operació contra la corrupció urbanística i posats en llibertat després de declarar davant de la policia, fet que va portar el PP a suspendre'ls cautelarment de militància.

El Jutjat d'Instrucció número 2 de Granada es va fer càrrec d'aquesta investigació i tracta de determinar si es van cometre delictes de suborn, frau, associació il·lícita, estafa, prevaricació, tràfic d'influències, malversació i falsedat, a més de delictes d'administració deslleial i contra l'ordenació del territori, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA).

En total són disset les persones investigades (16 detingudes), entre elles responsables de l'equip d'Urbanisme de l'Ajuntament granadí i empresaris, en el marc d'unes diligències, declarades secretes, que dirigeix ??la titular del citat Jutjat, Maria dels Àngels Jiménez.

Segons van informar a Efe fonts de la investigació, tant l'alcalde i la regidora com la resta dels investigats van ser traslladats a la Prefectura Superior de Policia d'Andalusia Oriental, on els van informar de la seva situació processal i els van lliurar la citació per comparèixer davant la jutge que instrueix la causa.

En el cas de l'alcalde, va ser a primeres hores d'ahir al matí quan es van presentar al seu domicili -segons ell mateix va relatar- una funcionària judicial i més d'una dotzena d'agents que el van informar que anaven a registrar casa seva, amb ell en qualitat de detingut, registre que després es va traslladar a l'Ajuntament.

L'alcalde va comparèixer en roda de premsa per defensar la seva innocència, negar que hi hagi hagut corrupció durant els seus mandats i assegurar que seguirà treballant per la ciutat el temps, va dir, que li «correspongui», li «deixin» o li ho permeti la seva salut.

Torres Hurtado, de 69 anys, va dir que desconeix els motius pels quals està sent investigat i que ningú li va demanar la seva dimissió en el partit. Durant la seva compareixença davant els mitjans, el Comitè Nacional de Drets i Garanties del PP va emetre un comunicat informant de la suspensió cautelar de militància del regidor i de la regidora.

Pressió del PP

Posteriorment, la secretària general del PP andalús, Dolores López, va demanar a l'alcalde que dimiteixi per afavorir «l'estabilitat i la governabilitat» de l'Ajuntament granadí.

L'operació, duta a terme per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia, va incloure una vintena de registres en domicilis, entre ells els de l'alcalde i la regidora d'Urbanisme, en seus socials i oficines públiques i privades de empreses vinculades a aquesta ciutat, a més d'en dependències municipals com a alcaldia i secretaria i la seu d'Urbanisme.

El Jutjat número 2 de la ciutat, promotor de les diligències, instrueix des del 2014 el conegut com a cas Serrallo, al que fins ara estaven sent investigats la regidora d'Urbanisme, un promotor i cinc alts càrrecs d'Urbanisme de l'Ajuntament.

Segons l'alt tribunal andalús, les diligències practicades avui tenen per objecte investigar ?l'existència d'una trama corrupta a l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, en virtut de dues querelles interposades per la Fiscalia ?d'Urbanisme i la de Medi Ambient.

Per tant, segons fonts judicials, la investigació no es circumscriuria exclusivament al relacionat amb el cas Serrallo, en el marc del qual ja va declarar el 10 de desembre passat la regidora d'Urbanisme.

En concret, segons aquestes fonts, algunes de les irregularitats investigades anirien més enllà d'aquesta actuació urbanística i estarien relacionades amb la requalificació de terrenys, que multiplicava el seu valor i s'afavoria així a determinades empreses.

Ciutadans talla el vincle

Ciutadans va decidir ahir tallar «radicalment» tota relació i comunicació amb el PP a l'Ajuntament de Granada i promourà un canvi polític al consistori després de la detenció de l'alcalde, José Torres Hurtado, i la regidora d'Urbanisme, Isabel Nieto.

Davant aquests «greus esdeveniments», va explicar el diputat i portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament, Lluís Salvador, el seu partit fa un pas més en tallar qualsevol tipus de contacte amb el grup popular després d'haver «trencat» el seu suport al PP perquè governés després de la imputació de Nieto per un presumpte delicte de prevaricació urbanística.

«Intentarem afavorir una nova realitat a l'Ajuntament per intentar sanejar», tot i que veu «complex» portar-lo a terme, ha subratllat als passadissos del Congrés, donada la composició del consistori.