Just un any després del tràgic naufragi en què van morir prop de 800 persones de les que només es van trobar 58 cossos, les autoritats italianes investiguen les informacions que apuntaven a un naufragi múltiple en què haurien mort 400 refugiats, majoritàriament somalis, etíops i eritreus. Els immigrants anaven a bord de quatre vaixells que van quedar destrossats. En tot cas, ni les autoritats d'Egipte, d'on hauries salpat les embarcacions, ni les de Grècia o Itàlia van confirmar els quatre enfonsaments.

Un corresponsal de la BBC a Kenya va explicar que va parlar amb els familiars de tres joves de Somàlia, que van assegurar que aquests podrien estar entre els immigrants ofegats. L'ambaixador de Somàlia a Egipte va assenyalar que s'estan fent totes les comprovacions possibles sobre com es va produir l'incident, en el qual els equips de rescat només van aconseguir rescatar 29 de les 400 persones a bord. Les embarcacions havien sortit d'Egipte i es dirigien a Itàlia.

El president italià, Sergio Mattarella, va ser la primera autoritat a informar del que havia passat. «Hi ha hagut una tragèdia al Mediterrani en què podrien haver mort diversos centenars de persones», va dir en un acte públic a mig matí.

Poc després, el ministre d'Exteriors italià va assenyalar que «el que és segur és que estem de nou davant d'una tragèdia al Mediterrani, exactament un any després de la que vam tenir, no en aigües egípcies, sinó en les aigües líbies». No obstant això, Gentiloni va demanar paciència: «Estem buscant tenir més notícies, sobretot de les autoritats egípcies».

Proposta d'acord

Gentiloni va fer aquestes declaracions a Luxemburg, on participava en el Consell de Ministres d'Exteriors de la Unió Europea en què precisament va presentar una proposta del seu Govern per a un pacte de la Unió Europea sobre immigració, batejada com Migration Compact, que contempli un acord amb països d'origen i trànsit, un compromís financer i operatiu important de la UE vinculat a compromisos concrets en termes de controls eficaços de les fronteres, la reducció de fluxos migratoris, establir ajudes per a la repatriació, així com la readmissió i el reforçament de la lluita contra el tràfic d'éssers humans.