La Fiscalia de l'Audiència Nacional no té dubtes que és la competent per investigar els papers de Panamà, ja que es tracta d'un possible delicte de blanqueig comès per espanyols a l'estranger, tot i que en cas de trobar delictes de corrupció els derivarà a la Fiscalia Anticorrupció. Segons fonts d'aquesta Fiscalia, els delictes de blanqueig que podrien desprendre's dels papers els ha d'investigar la Fiscalia de l'Audiència Nacional i no Anticorrupció, ja que s'indagarà cas per cas i sense considerar els espanyols que hi apareixen com una organització criminal, cas en el que sí seria competent Anticorrupció.

Aquesta última fiscalia especial ha reclamat, segons va publicar el diari Abc, la competència sobre aquesta investigació, en entendre que hi ha fins a onze assumptes que porta Anticorrupció que tenen connexió amb els papers, com la xarxa Gürtel, el cas Rato o la trama Púnica.

No obstant això, fonts de la Fiscalia de l'Audiència Nacional van defensar la seva competència i van aclarir que, un cop analitzi la documentació que li estan facilitant els mitjans que han tingut accés a ella, derivarà part de la investigació a altres fiscalies en cas d'apreciar altres delictes relacionats amb el blanqueig.

Així, si de les investigacions resulta que els diners moguts mitjançant el bufet per algun espanyol que apareix en els papers es van obtenir a través de comportaments il·lícits com la corrupció o el narcotràfic, s'enviaran a les fiscalies competents.

A tall d'exemple, en el cas de delictes de corrupció, la Fiscalia de l'Audiència Nacional derivarà els indicis a la Fiscalia Anticorrupció i en el de narcotràfic, a la Fiscalia Antidroga.

Si es concloguessin indicis de possibles delictes fiscals, la investigació passaria a la fiscalia territorial ?corresponent o fins i tot a Anticorrupció, que coneix aquest delicte en tres supòsits: si l'infractor és un banc, si és d'especial complexitat o per un import molt alt, o si es defrauden els interessos de la Unió Europea. efe/ddg madrid