Dotze comunitats autònomes han decidit no aplicar aquest curs la prova final obligatòria comú que regula la Lomce per a tot l'alumnat de sisè de Primària, tot i que la majoria d'elles ha optat per una avaluació alternativa, com és el cas de les vuit governades pel PSOE. Serà una avaluació «individual» a Andalusia, Astúries, Cantàbria, Aragó, Comunitat Valenciana, Balears, Extremadura i Castella-la Manxa, ja que consideren que qui millor pot dur a terme la tasca avaluadora és el professorat d'aquest alumnat.

Davant d'aquesta decisió, el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va recordar a Màlaga que les autonomies han de fer l'avaluació al final de sisè de Primària com estableix el decret de 20 de novembre, i va assegurar que es tracta d'una prova per diagnosticar la qualitat del sistema educatiu. Va defensar que l'avaluació s'ha de fer «de la forma en què estableix la mateixa llei», amb tots els alumnes i feta per professors diferents dels que tenen a les seves aules.

Després d'afirmar que ha estat «molt flexible» en l'aplicació de la Lomce, va insistir que l'objectiu de la prova no és fer classificacions, de manera que «no hi haurà rànquings». A més, el ministre va voler llançar un missatge tranquil·litzador a les famílies i els docents en assegurar que aquesta avaluació busca veure si l'educació «és la correcta» i si els alumnes «necessiten algun tipus de suport».

No obstant això, les autoritats andaluses van assegurar que la prova individual que realitzaran pot «conjugar» els principis d'avaluació contínua i la valoració del grau d'adquisició de les competències bàsiques sense dur a terme una prova externa com diu la Lomce. La legislació estatal assenyala que la correcció de l'avaluació final ha de ser realitzada per docents externs als centres.

Es neguen a efectuar l'avaluació de la Lomce el País Basc, Navarra, Catalunya i Canàries. Catalunya va aplicar dimecres i ahir, per vuitè any consecutiu, una avaluació pròpia basada en la llei autonòmica d'educació sobre competències bàsiques de Primària. Les comunitats governades pel PP aplicaran l'avaluació final de Primària segons la Lomce.