La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno que cridi a declarar els actors Imanol Arias i Ana Duato com a investigats per defraudar a Hisenda 2.983.100 euros a través de societats instrumentals del despatx Nummaria.?Aquesta petició s'emmarca dins de la investigació a Nummaria per crear entramats internacionals per facilitar l'evasió fiscal dels seus clients amb societats instrumentals al Regne Unit i Costa Rica.

Ara, el jutge haurà de decidir si els crida a declarar a ells i una altra trentena de querellats per la Fiscalia en aquest cas, en què es calcula un frau a Hisenda d'un total de 15 milions d'euros a través de societats «fantasma». El jutge ha ordenat el bloqueig dels comptes i béns de les societats a Espanya propietat dels querellats, incloses dues propietat dels actors de la sèrie Cuéntame: Ganga Proyectos SL, d'Ana Duato i el seu marit, Miguel Ángel Bernadeu, i 11 T'ai Creaciones SL, propietat d'Imanol Arias.

A la querella es detalla que, segons càlculs inicials de l'Agència Tributària, l'actor va cometre un frau de 2.188.712 euros a Hisenda entre 2010 i 2014, mentre que Ana Duato va defraudar suposadament 794.388 euros. Ho van fer a través d'un sistema creat per Nummaria utilitzant les anomenades Agrupacions Europees d'Interès Econòmic (AEIE), un tipus d'empreses ideades per la Unió Europea que s'assembla a les Unions Temporals d'Empreses (UTE) espanyoles.

Duato va assegurar que vol col·laborar amb la Justícia per aclarir «suposades irregularitats» de les quals mai va ser coneixedora. L'actriu va explicar que ella i el seu marit, productor de la sèrie Cuéntame, han estat citats per a la setmana que ve davant el Jutjat d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional per ser-los notificada la querella. Va assegurar que ha estat «clienta de bona fe» i que la seva relació amb Nummaria «sempre va estar expressament sotmesa al mandat de compliment de la legalitat».

El bufet Nummaria, que creava estructures d'empreses als seus clients per defraudar, es va declarar en pèrdues a Hisenda quan, segons la Fiscalia, el saldo dels seus comptes va créixer 5 milions en 4 anys, va realitzar transferències milionàries a Suïssa i va comprar immobles per 13 milions d'euros. Les entitats operatives de Nummaria van declarar vendes per més de 30 milions d'euros, ingressant per IVA zero euros i 3.200 euros per l'Impost de Societats.