El líder nord-coreà Kim Jong-un va aprofitar la inauguració del VII Congrés dels Treballadors, el primer en 36 anys, per enaltir les proves nuclears i de míssils del règim. «Aquest any els nostres militars han dut a terme la primera prova d'una bomba d'hidrogen i el llançament d'un satèl·lit, impulsant la dignitat i el poder del país», va assegurar el jove líder en un clar desafiament a la condemna gairebé unànime de la comunitat internacional per aquestes accions.

L'esperat discurs va arribar enmig d'una etapa de forta tensió i un creixent aïllament del règim nord-coreà després de la seva quarta prova nuclear de gener i el llançament un mes després d'un coet espacial considerat un test de míssils.

El Consell de Seguretat de l'ONU va castigar aquestes accions amb la resolució 2270, que imposa al país fortes sancions financeres i comercials, mentre els EUA, Corea del Sud i el Japó van dictar mesures punitives addicionals de manera unilateral per intentar ofegar l'economia del seu enemic.

Kim, amb vestit fosc i corbata, va voler amb les seves paraules reivindicar un cop més la seva coneguda com a política «byeongjin» que consisteix a impulsar alhora el progrés econòmic i el desenvolupament nuclear.

Els mitjans nord-coreans van trigar gairebé dotze hores a retransmetre en diferit el discurs d'uns quinze minuts del líder, que va aparèixer a la Casa de la Cultura 25 d'abril de Pyongyang al costat de Kim Yong-nam, president de l'Assemblea Popular Suprema, i Choe Ryong- hae, membre del politburó del Partit dels Treballadors. El secretisme entorn de l'esdeveniment es va mantenir durant tot el dia com sol ser habitual a Corea del Nord.