L

a infidelitat en el seu primer matrimoni i els seus insults a famoses havien estat fins ara apunts anecdòtics en la cobertura mediàtica de Donald Trump, però un nou article ha col·locat la relació del magnat amb les dones en el centre del debat i ha indignat profundament l'aspirant republicà. Comentaris denigrants sobre la figura o el pes, petons als llavis a models adolescents i qualificacions de les dones en l'escala de l'u al deu són marques característiques de Trump en la seva interacció amb el sexe femení, segons un extens article publicat pel diari The New York Times.

L'article, que entrevista diverses dones que van treballar amb Trump o el van conèixer de prop, va ser qualificat de "fals, mesquí i injuriós" pel magnat, i ha arribat en un moment en què la seva probable rival en les eleccions de novembre, Hillary Clinton, està intentant consolidar el seu domini del vot femení.

El virtual candidat republicà a la Casa Blanca ja havia airejat en entrevistes o a Twitter la seva opinió sobre famoses com l'actriu Rosie O'Donnell -"té una cara grossa i lletja"- o la que va ser rival en la contesa presidencial, Carly Fiorina, de qui va insinuar que ningú amb "aquesta cara" podia liderar el país. A l'agost, Trump va opinar que la presentadora Megyn Kelly havia de tenir la menstruació quan li va fer diverses preguntes difícils sobre la seva relació amb les dones durant un debat republicà.

La novetat de l'article del New York Times és que ofereix una finestra a les seves relacions amb dones en l'àmbit privat, entre elles diverses models que van participar en els certàmens de bellesa Miss EUA i Miss Univers, presidits per Trump entre 1996 i 2015.

Entre les entrevistades hi ha la veneçolana Alicia Machado, que després de guanyar el títol de Miss Univers el 1996, va guanyar una mica de pes i va demanar ajuda als organitzadors del certamen per perdre'l.

"Em van portar a un hotel a Nova York. L'endemà, em van portar al gimnàs i estava exposada a 90 mitjans de comunicació. Donald Trump hi era. Jo no m'esperava això. Estava a punt de plorar amb totes les càmeres allà. Li vaig dir "Senyor Trump, no vull fer això", i va respondre "no m'importa"", va explicar Machado al diari. "Després d'aquest episodi, vaig estar malalta, amb anorèxia i bulímia durant cinc anys. Durant els últims 20 anys he anat a molts psicòlegs per combatre això", va assegurar la model. Trump va reconèixer haver pressionat Machado perquè perdés pes. "D'això em declaro culpable", va assegurar al Times. En canvi, el magnat va negar la resta d'acusacions de l'article, com la de Temple Taggart, Miss Utah el 1997, que va assegurar al diari que Trump es va presentar besant-la als llavis; o la de Carrie Prejean, que va dir que l'empresari dividia les candidates de Miss EUA "entre les que trobava atractives i les que no".

"T'agraden els dolços"

Barbara A. Res, que va ser cap de construcció de Trump en la dècada de 1980, va explicar al rotatiu que el magnat volia que els seus clients "pensessin que totes les dones que treballaven per a ell eren precioses" i que a ella li va dir una vegada: "t'agraden els dolços", per recordar-li "que tenia sobrepès". Però la dona més destacada a l'article, Rowanne Brewer Lane, va assegurar que el diari no va explicar la seva història de forma "precisa", i que ella mai es va sentir "denigrada" per l'actitud de Trump, sinó més aviat "afalagada", segons va dir a la cadena Fox News. Segons l'article, l'empresari va conèixer Brewer -que després es va convertir en la seva amant- en una festa el 1990 a la seva residència de Mar-a-Lago (Florida), li va demanar posar-se un biquini i la va presentar als convidats dient "no és aquesta una espectacular noia Trump?".

La protesta de Brewer sobre l'article va donar munició a Trump, que dilluns va condemnar a Twitter el "fals reportatge" del diari i va dir que "de les més de 50 dones que van entrevistar, només van escriure sobre sis, i això és perquè hi havia moltíssims comentaris positius".

El New York Times va defensar el seu article, que s'ha convertit en el més llegit de la cobertura electoral del diari aquest any, mentre la campanya del magnat exigeix que el rotatiu es disculpi.

La campanya de Hillary Clinton no ha entrat en la polèmica, però un grup d'acció política que dóna suport a l'aspirant demòcrata, Priorities USA, va llançar un anunci que va posar més llenya al foc, en destacar diverses declaracions sexistes que ha fet Trump. L'anunci va merèixer la condemna immediata de Trump, que va dir a Twitter que Clinton no pot criticar-lo per aquest tema "quan el seu marit va ser el pitjor abusador de les dones en la història" del país. Aquest tema promet convertir-se en un dels més destacats una vegada que Clinton i Trump s'enfrontin previsiblement en les eleccions generals, ja que el magnat necessita guanyar més vots femenins.

Avantatge aclaparador

Les enquestes atorguen a Clinton, la primera dona amb opcions d'aconseguir la presidència dels EUA, un avantatge aclaparador sobre Trump en el vot femení, que a més tradicionalment és demòcrata, i el magnat sap que per derrotar-la haurà de centrar-se en aquest sector.

"Cal aconseguir que les dones es preguntin si Hillary és veritablement sincera i autèntica. Perquè ha intentat destruir les amants de Bill, i està adulant les dones quan només li interessa el poder", va dir Trump en una entrevista publicada dimarts per a The New York Times.