La complexa elecció del president i de la Mesa del Congrés de dimarts que ve es presenta com la primera gran batalla de cara a la incerta investidura de Mariano Rajoy prevista per a primers d'agost. Es tracta d'un compromís que suposa que els partits no tinguin una altra opció que parlar entre ells.

És el que han començat a fer a diverses bandes el PP, que aspira a recuperar la Presidència del Congrés, i el PSOE, que està obert a un acord amb Podem i Ciutadans per prendre-li la tercera institució de l'Estat al partit més votat en les eleccions del 26-J.

Els populars en tindrien prou amb un acord amb Ciutadans per assegurar-se el càrrec de president a canvi molt probablement de cedir-los un lloc a la Mesa, però Ciutadans insisteix en la seva idea que el president del Congrés no sigui del partit que, en principi, governarà.

Un lloc de president per al qual el PP encara no té candidat clar, encara que han sorgit noms com la ministra de Foment, Ana Pastor, de la màxima confiança de Mariano Rajoy, o la gironina Alícia Sánchez-Camacho, que ja està a la Mesa de la Cambra.

Serà dilluns que ve, un dia abans de la Constitució del Congrés i el Senat, quan la Junta Directiva Nacional del PP aprovi aquest candidat, així com el càrrec del portaveu parlamentari, ocupat ara per Rafael Hernando.

Pendents de Rivera

Des del PSOE, fonts del grup parlamentari defensen també el seu dret a presidir el Congrés gràcies a un ampli acord amb Podem i també amb Ciutadans. Els socialistes estan pendents del partit d'Albert Rivera, que sense tenir cap lloc assegurat a la Mesa, ha de decidir si dóna suport al PP o a aquest candidat alternatiu.

En aquest escenari tampoc es coneixen aspirants, encara que s'ha parlat de mantenir l'actual president, Patxi López, o passar el testimoni a la vicepresidenta Micaela Navarro.