El líder del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), Diego Cañamero, va lliurar al Congrés la seva credencial com a diputat d'Units Podem per Jaén al Congrés, on arriba amb la intenció de ser «insubmís» contra la injustícia i ajudar que el poble sigui l'«amo del mas». Cañamero es va expressar així al Congrés per referir-se a la possibilitat d'un acord perquè PSOE i Units Podem busquin la possibilitat d'acord per formar Govern alternatiu al PP. De moment, el sindicalista creu que el PSOE l'únic que ha fet fins ara és facilitar que el PP tingui 14 diputats més i possibilitats de governar. Va dir que cal parlar dels canvis polítics necessaris, «no de persones», i rehabilitar la democràcia. «No interessa canviar de cara, és com si vas a un mas i el pintes, l'amo continuarà sent el mateix», va afegir. efe/ddg madrid

El plantejament del Partit Popular d'intentar seduir les formacions, especialment el PSOE i Ciutadans, per les propostes polítiques s'ha trobat de moment amb un mur de pedra. El suport a la investidura de Mariano Rajoy, almenys amb l'abstenció del PSOE i el vot afirmatiu de Ciutadans, si és que s'arriba a produir, no tindrà com a base un acord programàtic semblant al que van assolir Pedro Sánchez i Albert Rivera. Els dos partits reconeixen que la seva disposició al diàleg i a la negociació és absoluta, però quan comenci la legislatura, no ara.

El document presentat pel PP a la resta de partits per obrir una negociació que permeti la investidura de Mariano Rajoy no ha fet així cap efecte en els principals al·ludits, el PSOE i Ciutadans, que rebutgen negociar amb els populars i no veuen en aquest text cap motiu per canviar la seva posició de partida.

Ciutadans no negociarà amb el PP el seu vot perquè la seva és una abstenció sense condicions i, per tant, no tindrà en compte l'oferta de pacte de govern que va enviar el líder popular a tots els partits. «La nostra posició en la votació no és negociable», van destacar en recordar que el president de la formació, Albert Rivera, va explicar que Ciutadans optarà per una abstenció «tècnica» a la segona volta per desbloquejar la situació i ho farà sense un plec d'exigències. Una vegada que comenci la legislatura, Ciutadans, llavors sí, posarà sobre la taula, «des del minut u», la seva agenda de reformes i de mesures contra la corrupció per tal d'obrir una nova etapa política al país.

El diputat socialista José Enrique Serrano, peça clau en l'equip que va negociar un intent d'investidura de Pedro Sánchez, va rebutjar qualsevol negociació sobre el document enviat pel PP als partits per intentar consensuar un programa de govern. Serrano va explicar que el PSOE examinarà amb detall aquest document enviat pel PP. En espera d'això va anticipar que la primera impressió no és gaire encoratjadora.

En qualsevol cas, va deixar clar que el seu partit no té intenció de negociar sobre aquest document i que la decisió sobre el «no» a la investidura de Rajoy no depèn d'aquest text. Una qüestió diferent és que altres grups, segons va explicar, puguin matisar la seva posició davant d'aquesta investidura.

Resultats poc encoratjadors

El diputat socialista va destacar que els resultats de la primera ronda de consultes de Rajoy no són molt encoratjadors perquè cap altre partit ha manifestat la seva voluntat de donar-li suport.

Per part seva, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, es va mostrar disposada a estudiar una millora de la reforma laboral per facilitar la investidura de Rajoy, encara sense tocar aquelles mesures que han incentivat la contractació de milers de persones en els últims mesos. «El PP està disposat a millorar la reforma laboral i si és millorable la podem millorar», va assegurar Cospedal al Congrés, on ahir va lliurar la seva credencial com a diputada de la XII legislatura.

Cospedal va destacar, això sí, que aquells aspectes de la legislació laboral que han donat resultats per incentivar la contractació «no s'han de tocar» perquè suposaria un «greu error». «Aquí crec que no hem d'aprofundir, però hi ha aspectes de la reforma laboral que es poden parlar i que es poden millorar i nosaltres hi estem disposats», va insistir.

La secretària general del PP va valorar el document que el seu partit va lliurar a la resta de formacions i que, segons el seu parer, és «prou ampli» com perquè pugui servir de base per a l'acord, amb pactes en assumptes essencials com l'educació o la Justícia. «Farem tot el possible per arribar a acords», va garantir Cospedal, qui tot i això va posar certs límits al diàleg, com la defensa de la unitat d'Espanya i de la llei, la igualtat de tots els espanyols, la lluita contra el terrorisme o la defensa de les llibertats públiques.