L'economia del Regne Unit està retrocedint fins a nivells no vistos des de 2009, en plena crisi financera global, com a conseqüència del vot favorable al Brexit. L'índex Markit Flash UK Composite Output, elaborat per la consultora IHS Markit i que s'usa com a referència en els mercats, mostra un descens de l'activitat en tots els sectors productius menys l'exportació, que s'ha beneficiat de la devaluació de la lliura.

L'índex, que va recopilar dades d'unes 650 empreses entre el 12 i el 21 de juliol, es va situar en 47,7 punts al juliol, per sota dels 50 punts i el seu nivell més baix des de l'abril 2009, el que suggereix contracció econòmica. La contracció vindria motivada per la major cancel·lació de comandes des de 2012 i per una important caiguda de la confiança en el sector dels serveis, motor de l'economia britànica, segons la consultora.

L'economista en cap de Markit, Chris Williamson, va assenyalar que «les dades demostren que l'economia s'està deteriorant dràsticament» i podria contreure's un 0,4% en el tercer trimestre de l'any, davant del creixement moderat en els dos primers trimestres, abans del referèndum del 23 de juny. «El retrocés, sigui per cancel·lacions de comandes, falta de comandes noves o la cancel·lació o ajornament de projectes, s'ha atribuït al vot favorable al Brexit», va explicar.

Paral·lelament, experts en previsions consultats pel Banc Central Europeu (BCE) van revisar a la baixa els pronòstics de creixement i inflació a la zona de l'euro per al 2017 i el 2018 per l'impacte del vot del Regne Unit a favor de sortir de la Unió Europea. Ls perspectives de creixement per a aquest any es mantenen en l'1,5% i a llarg termini en l'1,7%.