Centenars de milers de persones es van congregar ahir a la cèntrica plaça de Taksim, a Istanbul, convocades pel partit socialdemòcrata CHP, a l'oposició, per condemnar el fallit cop d'estat militar i tota "desviació dels principis republicans i laics".

Els manifestants es van pronunciar tant contra tota mena d'intervenció militar com contra el que consideren una preocupant deriva autoritària del govern del president turc, l'islamista Recep Tayyip Erdogan.

Des del CHP temen que Erdogan utilitzi l'estat d'emergència, en vigor des de dijous, per imposar un govern no compatible amb els valors democràtics.

El govern va autoritzar la marxa socialdemòcrata. No obstant això, les reunions de seguidors d'Erdogan a Taksim nit rere nit des del cop d'estat fallit el 15 de juliol, han estat les primeres manifestacions permeses a l'emblemàtica plaça, on tota marxa política estava estrictament prohibida des les protestes del parc Gezi l'estiu de 2013.

Per la seva banda, Erdogan va demanar als seus seguidors que continuin ocupant els carreres de nit per "impedir futurs cops".