L'endemà de la votació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent, el rei Felip VI va transmetre als seus interlocutors a la ronda de consultes per a la investidura la seva «preocupació» i «incomoditat» per la situació política a Catalunya, així com per les «conseqüències» que pugui tenir. Així ho va afirmar en roda de premsa després de la trobada el líder de Podem, Pablo Iglesias, que va recordar la seva aposta per un referèndum com a sortida política a la situació a Catalunya.

Iglesias va criticar el Partit Demòcrata Català (PDC) per la seva estratègia al Congrés dels Diputats. Va assegurar que la negativa del portaveu d'aquesta formació al Congrés, Francesc Homs, a admetre que va votar a favor del PP en les vicepresidències de la Mesa, així com els acords del PSOE i del PP amb els «independentistes» demostren una «enorme incoherència» de les tres formacions.

Per part seva, el cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, considera el desafiament sobiranista de Catalunya «un dels arguments més poderosos» que fan necessària la urgent formació d'un govern. Rajoy va considerar «un greu desafiament a l'ordre constitucional» la decisió del Parlament de Catalunya d'aprovar les conclusions del «procés constituent» que obren una via unilateral a la independència.

Va assegurar que el Govern donarà una resposta pertinent en defensa de la llei, les institucions i els drets de tots els espanyols. «Tothom ha de tenir la seguretat que complirem amb la nostra obligació, però a ningú se li escapa que aquest gravíssim desafiament constitucional és un dels arguments més poderosos que fan urgent la formació d'un Govern estable i sòlid tan aviat com sigui possible», va afegir.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va traslladar al Rei, davant «el desafiament secessionista» a Catalunya, la necessitat d'apostar per la unitat «davant dels polítics que volen saltar-se les lleis» i aquesta «meitat» del Parlament que es troba «en l'incompliment de la legalitat». Rivera va manifestar al Monarca que davant aquest «desafiament secessionista» dóna el seu total suport a l'Estat de Dret, al Tribunal Constitucional, que «ha de fer complir les seves resolucions», i a la Fiscalia, que «pot actuar d'ofici si veu que hi ha alguna cosa il·lícita».

Crida a la unitat

El líder de Ciutadans no va voler revelar el que li va transmetre el Rei, però sí que va destacar la seva postura: «Unitat davant d'aquells que volen saltar-se les lleis i suport a òrgans judicials davant dels polítics que es volen saltar les sentències del Tribunal Constitucional».

També, «com a ciutadà català» i com a expresident del grup de Ciutadans al Parlament, va reconèixer que li va produir «tristesa» l'«escena al Parlament», on es va veure «una meitat buida i una altra meitat aplaudint». En definitiva, «un Parlament dividit». Rivera va atribuir la divisió a aquesta meitat que es troba «en l'incompliment de la llei i de la legalitat democràtica». «Em fa mal com a català i líder d'un partit que lidera l'oposició a Catalunya», va afegir.