El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va reafirmar el seu rebuig a facilitar la investidura de Mariano Rajoy, tot assegurant que «no donarem suport a qui volem canviar, que és el Govern de Rajoy», tot i que es va mostrar convençut que hi haurà una solució «en les pròximes setmanes».

Sense donar pistes de com es pot resoldre el bloqueig, en suggerir que el vot contrari del PSOE a Rajoy no passarà a l'abstenció i que tampoc està disposat a intentar un govern alternatiu, Sánchez va enviar «un missatge de confiança» a la ciutadania.

«Estic convençut que hi haurà govern, que la legislatura començarà a funcionar i que cal tenir plena confiança en què els 350 diputats que hem estat contractats per resoldre aquesta situació tan complexa trobarem una solució en les pròximes setmanes», va assegurar el líder socialista.

Per part seva, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va considerar que només el PSOE pot «desencallar» la situació de bloqueig polític decidint si vol intentar un Govern amb el PP o per contra un Executiu de coalició amb Units Podem, possibilitat que veu ara més lluny que en l'anterior legislatura.

Iglesias va explicar que li va traslladar al Rei que el seu vot a una investidura del PP serà negatiu, que si s'obre una altra opció la seva aposta segueix sent un Govern de coalició progressista i que descarta participar en una fórmula d'«abstenció col·lectiva» com han proposat alguns.

Paral·lelament, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va proposar al Rei un Govern de consens entre PP, PSOE i el seu partit «amb les mans netes» i un president nou o, si no prospera, un Executiu en minoria de Mariano Rajoy, facilitat per l'abstenció, almenys, dels seus diputats i dels socialistes.

«Si Rajoy ho fia tot a la cadira i Sánchez a no donar suport a res que provingui del PP, no hi ha manera», va advertir Rivera després de la seva entrevista amb Felip VI a la Zarzuela.