La Fiscalia federal de Bèlgica va informar ahir de la detenció de dos presumptes terroristes sospitosos de planejar un atemptat al país, en una àmplia operació portada a terme divendres a la nit, a les regions de Mons i Lieja, en el sud del país.

Els detinguts són dos germans, Nourredine H. i Hamza H., que ara seran interrogats, després un jutge d'instrucció decidirà en els propers dies si són posats sota mandat d'arrest.

L'operació va incloure set registres a Mons i un a Lieja en què no es van trobar ni armes ni explosius, precisa la Fiscalia en un comunicat. Segons el Ministeri fiscal i sobre la base de la informació disponible, se sospita que els detinguts estarien planejant un atemptat a Bèlgica.

No obstant això, de moment no hi ha cap vincle amb els atemptats del 22 de març passat, a Brussel·les. La Fiscalia ha assenyalat que no facilitarà més informació sobre aquest cas per no perjudicar la investigació.

L'àmplia intervenció es va dur a terme divendres, a la nit, durant l'operació antiterrorista a Mons i Lieja -en el sud del país- per planejar un atemptat al país.

El jutge d'instrucció va disposar l'ingrés a presó de Nourredine H. per "temptativa de cometre un homicidi voluntari de caràcter terrorista i participar en les activitats d'un grup terrorista".

En canvi el seu germà Hamza H., que també havia estat detingut en l'operació, va estar posat en llibertat sense càrrecs, assenyalava la Fiscalia en un comunicat.

Tots dos havien estat detinguts divendres a la nit per ser interrogats en el marc d'una operació relativa a un possible atemptat a Bèlgica, que va incloure set registres a Mons i un a Lieja en què no es van trobar ni armes ni explosius. El Ministeri públic no ha precisat on ni quan el detingut planejava dur a terme l'atemptat, i s'ha limitat a assenyalar que de moment no hi ha cap vincle amb els atemptats del 22 de març passat, a Brussel·les.

La cadena RTL va revelar que els germans són originaris de la ciutat de Bellevue à Framerie (sud-oest de Mons) i que Nourredine H. s'havia traslladat a Lieja al març de 2016.

La policia va escorcollar els habitatges de la seva mare i de la seva àvia entre les 22.00 hora local i mitjanit, i alguns membres de la família van ser traslladats a Lieja per prestar declaració però després van ser posats en llibertat, segons aquest mitjà.

Nourredine H. era conegut de la justícia per delictes menors, però no estava fitxat per un acte de terrorisme. No obstant això, havia estat objecte d'una investigació que va durar diversos mesos, en què va fer diversos viatges per Europa i fora d'Europa.

Segons la RTBF (Radio Télévision Belge Francophone), els dos germans es dedicaven a ajudar joves a desplaçar-se fins a zones de conflicte per sumar-se a les files del grup gihadista Estat Islàmic (EI), cosa que hauria desencadenat la investigació.

Aquest mitjà també assegurava en el comunicat enviat ahir que els dos germans van començar a reunir material potser per preparar un atemptat en territori belga.