Els ciutadans de la Unió Europea (UE) podran utilitzar els seus mòbils sense sobrecostos en itinerància (roaming) a altres estats membres sense límit de dies o volum segons l'última proposta de la Comissió Europea (CE), que permetrà no obstant això als operadors cobrar si detecten «abusos». La CE va fer així marxa enrere en la seva proposta inicial de garantir només 90 dies d'itinerància sense sobrecostos (o més si les operadores els oferien), fet que va alarmar les associacions de consumidors.

«Qualsevol ciutadà podrà estar en itinerància com a casa. Però per a això, hem d'evitar abusos», va assenyalar el vicepresident comunitari de Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, va demanar el 9 de setembre retirar les directrius inicials, presentades només quatre dies abans, i elaborar unes noves que complissin les expectatives de la legislació aprovada l'any passat i que preveu culminar en l'abolició del roaming per al 15 juny 2017.

La Comissió va confirmar que no hi haurà límits de temps o de volum, però va defensar salvaguardes per als operadors basades en el «principi de residència» o en uns «vincles estables» que els consumidors puguin tenir en un Estat membre, com és el cas dels treballadors transfronterers, expatriats que tornen sovint al seu país d'origen o també els estudiants d'Erasmus.

Per evitar «abusos» als operadors i permetre'ls mantenir el marge de beneficis que necessiten per poder invertir en noves xarxes, segons Ansip, la CE proposa que només «les persones que viatgen» puguin alliberar-se dels sobrecostos per itinerància.