El referèndum promogut pel Govern hongarès sobre les quotes de refugiats en els països de la Unió Europea no ha superat el 50% de participació, per la qual cosa no és legalment vàlid. El vicepresident de la formació governamental Fidesz, Gergely Gulyas, va reconèixer davant la premsa després del tancament de les urnes que només havia votat "al voltant del 45%" de l'electorat, mentre que un sondeig a peu d'urna situa la participació al 42%.

Uns 8,3 milions d'hongaresos van ser convocats per respondre "sí" o "no" a la pregunta: "Vol que la UE determini, sense el consentiment del Parlament (d'Hongria), sobre l'assentament obligatori de ciutadans no hongaresos a Hongria?".

El primer ministre conservador, Viktor Orban, coneixedor que l'alta abstenció amenaçava el resultat, va declarar ahir després de votar que no importava la participació sinó una aclaparadora victòria del "no", cosa que anticipaven totes les enquestes.

Un sondeig de l'Institut Nézöpont indica que el no defensat pel Govern va rebre el 95% dels vots i que la participació va ascendir al 42%.

Tot i la baixa participació, Gulyás va destacar que es tracta d'una "victòria aclaparadora per als que creuen que la base d'una Unió Europea són els països forts".

El president de l'Oficina Nacional Electoral, András Patyi, ja havia avançat que era "probable que la participació sigui major del 40% però menor del 50%".

El resultat és un revés per a Orban, que havia invertit una gran energia en la campanya del referèndum, i per al Govern, que va desplegar una controvertida campanya en què vinculava els immigrants i refugiats amb el terrorisme i la delinqüència.

L'oposició d'esquerra i nombroses ONG havien cridat a boicotejar la consulta o emetre vots nuls que no legitimessin el referèndum. L'exprimer ministre socialdemòcrata Ferenc Gyurcsány va declarar que "després d'una derrota com aquesta en un país normal i democràtic el primer ministre hauria de dimitir".

El partit d'Orban només va poder comptar amb el suport de la formació ultradretana Moviment per una Hongria Millor (Jobbik), que va cridar els seus partidaris a votar pel no.

Tot i així, el president del Jobbik, Gabor Vona, va opinar que, si el referèndum no és vàlid, "Orban, tal com va fer David Cameron -exprimer ministre britànic que va dimitir després del referèndum del Brexit- hauria de dimitir". Tot i això, fins el proper dimecres no es publicaran les dades definitives de participació oficials.

El referèndum i la campanya del Govern van rebre crítiques en l'interior i exterior del país per criminalitzar els refugiats. Fa un any Hongria va erigir tanques a les seves fronteres meridionals per detenir els milers de refugiats que creuaven el seu territori en direcció al nord d'Europa, i ha introduït lleis que castiguen l'entrada il·legal al país amb fins a 5 anys de presó.