L'autor de l'atemptat gihadista que va provocar 86 morts a Niça el passat 14 de juliol no es va radicalitzar en poques setmanes, com havien indicat en un primer moment les autoritats, sinó que feia almenys un any que havia entrat en contacte amb mitjans extremistes. Així ho posa de manifest la investigació sobre Mohamed Lahouaiej Bouhlel, abatut per les forces de l'ordre després d'haver penetrat amb un camió al passeig dels Anglesos de Niça i haver provocat la massacre.

El 5 d'agost de 2015, un any abans de l'atemptat, Bouhlel va ser controlat a Ventimiglia, a la frontera entre França i Itàlia, acompanyat de tres individus, un d'ells fitxat per la seva proximitat a grups que enviaven combatents a Síria.

A més, un dels arrestats després de l'atemptat de Niça i que segueix detingut, persona propera a l'autor de la matança, va confessar als agents que en els últims mesos viatjava amb regularitat a Itàlia acompanyat de "barbuts" per portar menjar als refugiats sirians que hi ha en aquest país. Inicialment es va dir que Bouhlel es va radicalitzar de forma molt ràpida.