El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va mostrar ahir disposat a buscar fórmules «que acomodin millor la necessària solidaritat interterritorial», però va condicionar qualsevol pas cap a «solucions que siguin més justes» al «respecte a la legalitat i als drets de tots els espanyols», va afirmar.

Rajoy va abordar a la segona meitat del seu discurs d'investidura el «desafiament sobiranista», segons ell, el «repte més greu que afecta Espanya» perquè ataca directament la seva «unitat, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols». El candidat del PP va recordar també que la seva posició sobre el procés sobiranista és «de sobres» coneguda i passa per la defensa de la sobirania nacional i pel fet que «cap poder de l'Estat» pot privar els espanyols del seu «dret exclusiu a decidir sobre el seu futur ni sobre el seu territori».

Així, va prometre que aplicarà aquests principis buscant «en tot moment» l'entesa amb les formacions constitucionalistes i va mantenir la seva «disposició al diàleg i a la cooperació amb la Generalitat». En aquest punt va fer referència a la necessària reforma del model de finançament que l'executiu havia d'haver aprovat al llarg de la primera legislatura de Rajoy i que -va dir en diverses ocasions- es negociarà a la propera.

En tot cas, va condicionar aquesta reforma al compliment de la llei per part de les institucions catalanes. «Estic disposat a buscar fórmules que acomodin millor la necessària solidaritat interterritorial», va dir, «però el primer pas cap a solucions que siguin més justes passa pel respecte a la legalitat i als drets de tots els espanyols».

En paral·lel, en una intervenció de 49 minuts -el de la investidura fallida de l'agost va ser de 80 minuts- va oferir un govern obert al diàleg i es va comprometre a fer «el que estigui a les seves mans» per treballar de manera conjunta i negociar «el que sigui necessari». En aquest sentit, va afirmar que no li faltarà temps per escoltar les inquietuds. «Tinguin la certesa que sabré interpretar el que han dit els espanyols», va afegir el candidat tot instant la resta de grups a assumir el mateix compromís.

Sense citar directament el PSOE i la seva situació, Rajoy va considerar, però, que des de la seva investidura fallida a l'agost hi ha hagut «canvis rellevants» que obren la porta a un nou govern i va dir que en la nova etapa ningú ha de renunciar als seus principis però va considerar que «l'excepcionalitat de les circumstàncies exigeix que es deixin de banda les confrontacions ideològiques» i se sumin els esforços perquè es tracta d'una «situació inèdita» sense precedents.

«Hauríem d'obrir una nova etapa de contribució responsable, cosa que és competència de tots i necessita la col·laboració de tots», va defensar Rajoy, que també va advertir que el govern d'Espanya no pot ser un «mer tràmit» sinó que ha de servir perquè els espanyols resolguin els seus problemes.

A Espanya, va defensar, no li beneficien ni les sorpreses, ni les improvisacions, ni les incerteses. I va alertar que s'estarà perdent el temps si no hi ha capacitat per dissipar-les. Rajoy va considerar «imprescindible» arribar a acords en els principals assumptes d'estat i va fer referència principalment al sistema de pensions, una reforma del sistema de finançament i un pacte nacional per l'educació. Concretament, el candidat del PP va anunciar que, si és escollit president, demanarà als grups parlamentaris la convocatòria del Pacte de Toledo abans que acabi l'any.