efe/ddg roma

n El primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, no va fer cas ahir als sondejos que vaticinen que perdrà en el referèndum sobre la seva reforma de la Constitució i va defensar que «la partida encara està en joc» a causa de l'elevat nombre d'indecisos. «Totes les enquestes donen al no per davant. Veig la partida totalment en joc pels indecisos», va assenyalar durant un acte en què va fer balanç dels seus mil dies al capdavant del Govern.

El proper 4 de desembre els italians estan cridats a les urnes per votar la reforma de la Constitució de Renzi, dirigida a acabar amb el «bicameralisme perfecte», que estableix els mateixos poders i funcions a la Cambra dels Diputats i al Senat. El text exclou al Senat d'aquest sistema amb l'objectiu d'abreujar el procés legislatiu i de facilitar la governabilitat d'Itàlia, que ha tingut 63 governs en els seus 70 anys de democràcia.

Renzi va vincular la seva continuïtat en el càrrec amb l'aprovació de la reforma, tot i que posteriorment es va desdir i va considerar un «error» haver plantejat la consulta com un plebiscit sobre la seva gestió. Els últims sondejos publicats ahir pels mitjans de comunicació donaven al «no» al capdavant, però tots van coincidir a assenyalar l'elevat nombre d'indecisos, als que el primer ministre va voler recordar que el referèndum «no és sobre el Govern».