efe/Ddg washington

n Mentre prepara el seu equip de Govern, el president electe dels EUA, Donald Trump, va avançar que no investigarà Hillary Clinton, un moviment que contradiu les promeses que va fer durant la campanya electoral. El canvi de postura el va avançar una de les col·laboradores més estretes de Trump, Kellyanne Conway, en una entrevista al canal MSNBC, en què va dir que el magnat «vol passar pàgina».

Durant la seva campanya, Trump va prometre que si guanyava les eleccions designaria un fiscal especial per investigar la demòcrata Clinton, a qui ha acusat de comprometre la seguretat del país per utilitzar un servidor privat de correu electrònic per tractar assumptes oficials sent secretària d'Estat (2009 -2013). L'FBI, que ja es va ocupar del cas, el va donar per tancat de forma definitiva, considerant que no hi havia indicis de delicte.

Aparentment, el president electe tampoc buscarà que l'exprimera dama sigui jutjada per les donacions rebudes per la Fundació Clinton, que també han estat blanc dels seus atacs en els últims mesos. El gir podria enfadar molts dels seguidors més fidels de Trump, que durant els mítings acostumaven a corejar consignes demanant enviar Hillary Clinton a la presó. A priori, Trump trobarà també resistència entre molts legisladors del seu partit, el Republicà, que han apostat insistentment per investigar a Clinton, cosa que no sembla preocupar massa el seu equip.

L'exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani, que va donar suport sense fissures als atacs de Trump i que es perfila com un alt càrrec en la seva Administració, es va mostrar favorable a la idea de passar pàgina en declaracions als periodistes a la Torre Trump.

El president electe va anunciar la seva intenció de retirar els Estats Units de l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP), que va qualificar de «desastre potencial» per als seus interessos nacionals. Trump, que durant la campanya electoral ja havia expressat la seva oposició a aquest tractat, va dir que quan assumeixi la Casa Blanca, al gener, buscarà negociar «tractats comercials bilaterals justos» que generin llocs de treball per al seu país.

El TPP, una iniciativa que ha estat impulsada pel president Barack Obama, no ha estat ratificat encara pel Congrés dels Estats Units, on ha trobat una forta oposició de part dels legisladors de la majoria republicana. El tractat, que va ser acordat el 4 de febrer passat després de sis anys de negociacions, està subscrit per dotze nacions, incloses els Estats Units, Austràlia, Canadà, Xile, Mèxic i Perú.

Trump defensa Bannon

El president electe dels Estats Units va expressar el seu rebuig al moviment de la ultradreta conegut com Alt-right i va defensar el que serà el seu estrateg en cap, Stephen Bannon, de les crítiques que ha rebut pels seus vincles amb el grup. Trump, en una reunió amb periodistes de The New York Times, va assegurar que no creu haver fet coses que hagin donat força al grup Alt-right i va asfegir que, si aquest té noves energies, caldrà estudiar per què. «Repudio aquest grup», va assenyalar el president electe dels EUA, que també va expressar contundents crítiques als mitjans de comunicació.