n Les relacions entre Turquia i la Unió Europea (UE) es van tensar un cop més en amenaçar el president turc, Recep Tayyip Erdogan, d'obrir les fronteres del seu país per deixar passar els refugiats que desitgin arribar a Europa. «Si aneu més lluny, obrirem la frontera», va afirmar el mandatari turc en referència al vot de dijous al Parlament Europeu en què es va demanar congelar les negociacions d'adhesió de Turquia a la UE.

En un discurs a Istanbul, Erdogan va destacar a més els escassos esforços que en la seva opinió està fent la UE en el marc de l'acord de refugiats tancat entre les dues parts al març. «Nosaltres alimentem 3,5 milions de refugiats en aquest país, vostès no han complert les seves promeses», va etzibar en la seva intervenció.

En aquest acord, Turquia es va comprometre a rebre els refugiats que viatgen il·legalment des de les seves costes a les illes gregues. Com a contrapartida, la UE dóna suport econòmicament a la cura dels refugiats a Turquia, acull des d'allà el mateix nombre de sirians interceptats a Grècia i va prometre liberalitzar el seu règim de visats per a viatgers turcs, a canvi de complir 72 condicions.

Turquia havia complert gairebé totes les condicions, però es nega a reformar les seves estrictes lleis antiterroristes, de manera que la liberalització del règim de visat no s'ha produït encara.

Gràcies a l'acord en matèria de refugiats, que li ha costat a la UE uns 3.000 milions d'euros en ajudes a Turquia, el flux d'immigrants i refugiats cap a Europa s'ha reduït substancialment des de la primavera passada. No obstant això, des del fallit cop d'Estat a Turquia de juliol i la purga en les institucions turques i les detencions de polítics i periodistes opositors, Erdogan ha anat tensant el llenguatge i les relacions amb la UE. Cada vegada més governs i polítics europeus qüestionen obertament les decisions de l'islamista Partit de Justícia i Desenvolupament (AKP) a Turquia.