Turquia amenaça la UE d'obrir les seves fronteres als refugiats

?Erdogan respon amb contundència al vot al Parlament Europeu en què es va demanar congelar les negociacions per a l'adhesió amb Ankara i acusa la UE d'incomplir les promeses sobre immigració

26.11.2016 | 00:02
Erdogan continua amb la seva actitud desafiant davant la Unió Europea.

n Les relacions entre Turquia i la Unió Europea (UE) es van tensar un cop més en amenaçar el president turc, Recep Tayyip Erdogan, d'obrir les fronteres del seu país per deixar passar els refugiats que desitgin arribar a Europa. «Si aneu més lluny, obrirem la frontera», va afirmar el mandatari turc en referència al vot de dijous al Parlament Europeu en què es va demanar congelar les negociacions d'adhesió de Turquia a la UE.

En un discurs a Istanbul, Erdogan va destacar a més els escassos esforços que en la seva opinió està fent la UE en el marc de l'acord de refugiats tancat entre les dues parts al març. «Nosaltres alimentem 3,5 milions de refugiats en aquest país, vostès no han complert les seves promeses», va etzibar en la seva intervenció.

En aquest acord, Turquia es va comprometre a rebre els refugiats que viatgen il·legalment des de les seves costes a les illes gregues. Com a contrapartida, la UE dóna suport econòmicament a la cura dels refugiats a Turquia, acull des d'allà el mateix nombre de sirians interceptats a Grècia i va prometre liberalitzar el seu règim de visats per a viatgers turcs, a canvi de complir 72 condicions.

Turquia havia complert gairebé totes les condicions, però es nega a reformar les seves estrictes lleis antiterroristes, de manera que la liberalització del règim de visat no s'ha produït encara.

Gràcies a l'acord en matèria de refugiats, que li ha costat a la UE uns 3.000 milions d'euros en ajudes a Turquia, el flux d'immigrants i refugiats cap a Europa s'ha reduït substancialment des de la primavera passada. No obstant això, des del fallit cop d'Estat a Turquia de juliol i la purga en les institucions turques i les detencions de polítics i periodistes opositors, Erdogan ha anat tensant el llenguatge i les relacions amb la UE.  Cada vegada més governs i polítics europeus qüestionen obertament les decisions de l'islamista Partit de Justícia i Desenvolupament (AKP) a Turquia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Un tuit de Barack Obama, rècord de «m´agrada»

Un tuit de l'expresident dels EUA Barack Obama sobre la violència racista de dissabte passat a...

Londres vol evitar fronteres entre les dues Irlandes després del Brexit

Londres vol evitar fronteres entre les dues Irlandes després del Brexit

El Regne Unit pretén que tant les persones com els béns comercials continuïn viatjant lliurement...

El PSOE instarà el Congrés a fixar quantes nacionalitats hi ha a Espanya

El PSOE instarà el Congrés a fixar quantes nacionalitats hi ha a Espanya

Els socialistes aposten per un Estat plurinacional en el marc d'una reforma de la Constitució. La...

La policia filipina mata 32 persones en 24 hores en una operació antidroga

La policia filipina va matar 32 sospitosos en un interval de només 24 hores en...

El líder opositor rus denuncia que el Kremlin finança el règim de Maduro

L'Assemblea Constituent ratifica els 13 magistrats del Tribunal Suprem que van ser...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema