El Govern aprovarà demà al Consell de Ministres un conjunt de mesures per lluitar contra el frau fiscal i que majoritàriament estaran centrades en l'IVA. L´Executiu ha preparat un decret llei que inclou la limitació del pagament en efectiu als 1.000 euros, en comptes dels 2.500 euros actuals, per tal de frenar el frau a l'IVA i l'economia submergida. A més, s'aprovarà el subministrament immediat d'informació de l'IVA, una mesura que va quedar pendent a la legislatura passada del PP i que estava previst que entrés en vigor l'1 gener de 2017.

El subministrament immediat d'informació de l'IVA és un nou sistema de gestió de l'impost per a empreses i professionals, basat en informació en temps real i que agilitza les devolucions, proporciona al contribuent les dades fiscals per a la seva declaració i millora el control tributari.

Es tracta d'una adequació del tràmit a les noves tecnologies que previsiblement només serà obligatòria per a les grans empreses, grups d'IVA i inscrits en el règim de devolució mensual, un col·lectiu d'aproximadament 62.000 contribuents, mentre que per a la resta serà voluntari.

El col·lectiu obligat a acollir-se al nou sistema de Subministrament Immediat d'Informació (SII) representa el 80% de la facturació total dels subjectes passius d'IVA a Espanya, tal com va assenyalar el director general de l'AEAT, Santiago Menéndez, quan va presentar aquest projecte en l'anterior legislatura del PP.

El tercer pilar del pla de lluita contra el frau que aprovarà el Consell de Ministres és l'enduriment en els pagaments ajornats, una mesura que també suposarà increment d'ingressos a les arques públiques. No obstant això, Ciutadans va insistir que Hisenda ha de recuperar com més aviat millor els diners que no van aflorar durant l'amnistia fiscal en no abonar els acollits a aquesta regularització el 10% que estipulava la Llei i va demanar a l'Executiu que compleixi l'acord que va signar amb la formació taronja.

Paral·lelament, el Govern té previst aprovar demà al Consell de Ministres una sèrie de mesures fiscals que inclouen la pujada dels impostos a l'alcohol i al tabac, així com un gravamen per a les begudes carbonatades. El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, es va reunir amb els portaveus de diversos grups parlamentaris al Congrés amb el propòsit d'explicar-los aquestes mesures, que seran aprovades demà juntament amb el sostre de despesa de 2017 i que seran enviades a Brussel·les.

Entre aquestes iniciatives es troben, a més d'una reforma de l'impost sobre societats, el retoc de diversos impostos especials i l'aplicació d'un gravamen o taxa a les begudes refrescants carbonatades. El ministeri d'Hisenda pretén augmentar la recaptació a través d'aquests impostos alhora que preservar la salut pública.

Recomanació de l´OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar recentment un informe que recomanava gravar amb més taxes les begudes ensucrades per reduir els problemes d'obesitat, la diabetis de tipus 2 i la càries. En el mateix sentit, l'Executiu també pretén canviar l'estructura de l'impost al tabac i pujar el que grava l'alcohol, mentre que finalment no es tocarà l'impost dels carburants.