El jutge Velasco deixarà d'instruir aquest mes els casos Lezo i Púnica per un trasllat

?El magistrat va demanar exercir a la Sala d'Apel·lacions de l'Audiència Nacional i ha aconseguit guanyar la plaça ?El jutge deixa Granados en llibertat sota fiança en metàl·lic de 400.000 euros en considerar que ha disminuït el seu risc de fugida

18.05.2017 | 07:14
El jutge Eloy Velasco, en una foto d´arxiu.

El jutge Eloy Velasco abandonarà, probablement aquest mateix mes, la instrucció dels casos Lezo o Púnica pel seu imminent trasllat a la Sala d'Apel·lacions de l'Audiència Nacional, un trasllat que no serà suspès pel Tribunal Suprem mentre resol els recursos presentats contra el mateix. Eloy Velasco va demanar el seu trasllat, tot i estar enmig d'aquestes i altres destacades investigacions, i el Consell General del Poder Judicial li ha concedit. El criteri emprat per al trasllat acabarà sent revisat pel Suprem, però aquest tribunal no suspendrà la mesura mentre resol l'assumpte.

D'aquesta manera serà Carmen Lamela, la jutge titular del Jutjat Central número 3 de l'Audiència, la que s'ocuparà dels casos Lezo o Púnica fins que es trïi un nou titular del jutjat. Les normes de repartiment preveuen que la titular del jutjat tres substitueix el titular del 6.

No obstant això, es dóna la circumstància que Lamela també ha demanat un ascens, concretament a la presidència de la Sala Penal de l'Audiència, un altre trasllat que ha de resoldre aviat el poder judicial.

En tot cas, el fet és que el recurs que cinc jutges de l'Audiència Nacional han presentat contra l'adjudicació al jutge Eloy Velasco i al magistrat Enrique López (el segon guanyador de les noves places de la Sala d'Apel·lacions d'aquest tribunal) no paralitzarà el trasllat del primer. L'alt tribunal no suspendrà el concurs cautelarment mentre resol l'assumpte.

Els jutges de l'Audiència Nacional Ramón Sáez, Ángel Hurtado, José Ricardo de Prada, Manuela Fernández de Prado i Clara Vayarri han recorregut contra el resultat del concurs davant la Comissió Permanent del Consell. Un cop la comissió hagi rebutjat el seu recurs, l'assumpte recaurà en el Suprem.

Però mentrestant, el Butlletí Oficial de l'Estat publicarà que Velasco i López han guanyat les esmentades places, i l'endemà, possiblement dins d'aquest mes, ambdós abandonaran els seus llocs actuals per incorporar-se a la seva nova funció en una Sala d'Apel·lacions que començarà a funcionar l'1 de juny. El resultat del recurs, que podria trigar mesos, no afectarà, de moment, el trasllat de Velasco.


La confiança de Ruz

El jutge Pablo Ruz va celebrar el nou lloc que ocuparà el magistrat Eloy Velasco a la Sala d'Apel·lacions i va assegurar que els casos que aquest instrueix, com Lezo o Púnica, «seguiran endavant». El que va ser jutge de l'Audiència Nacional i instructor del cas Gürtel va destacar que l'aspiració de Velasco d'ocupar la Sala d'Apel·lacions és «legítima». «M'alegro per ell com a company i amic», va afegir.

Per altra banda,el jutge Velasco va imposar una fiança de 400.000 euros en metàl·lic a l'exconseller madrileny i exdirigent del PP de Madrid Francisco Granados per poder eludir la presó després de més de dos anys i mig tancat. El magistrat va decidir en un acte modificar la situació de presó incondicional de Granados, en la qual es trobava des el 31 d'octubre de 2014, tenint en compte els últims escorcolls a la causa en relació amb Arpegio-Prisma, el que disminueix el risc de destrucció i desaparició de proves, i tenint en compte que ja s'ha aixecat el secret que hi havia sobre diverses peces separades secretes.

Després que la defensa de Granados demanés la seva excarceració en reiterades ocasions, Velasco ha acceptat l'última sol·licitud que va fer el passat 5 de maig, en considerar que s'ha rebaixat el risc de fugida pel temps transcorregut a la presó. A més, ha considerat que d'aquesta manera Granados podrà acudir «en altres condicions» al primer judici oral de la trama Púnica, el de la filtració que li va fer el guàrdia civil José Manuel Rodríguez Talamino i en el qual s'enfrontarà a una petició de la Fiscalia de tres anys de presó.

Malgrat tot això, el jutge de l'Audiència Nacional entén que no han desaparegut del tot aquests riscos i per això li imposa l'abonament de 400.000 euros en metàl·lic per poder sortir de la presó, el que li impedeix dipositar béns com a pagament d'aquesta quantitat.

La fiança haurà de ser dipositada en un compte habilitat pel jutjat i la persona que consti com a «fiador» haurà de comparèixer al jutjat, i, si l'ingrés es fa fora de Madrid, al jutjat de guàrdia corresponent. Un cop pagada, Granados podrà sortir de la presó d'Estremera en la qual es troba actualment i després haurà de comparèixer a l'Audiència Nacional o el jutjat més proper al seu domicili dues vegades al mes, els dies 1 i 15.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Els bombers apaguen les últimes flames del gran incendi.
El president de Portugal insta a aclarir les causes de l'incendi «sense límits o pors»

El president de Portugal insta a aclarir les causes de l'incendi «sense límits o pors»

?Rebelo de Sousa demana «convergències entre els partits» per acabar amb les tasques d'extinció de...

L´opositor veneçolà Leopoldo López denuncia des de la presó que el torturen

L´opositor veneçolà Leopoldo López denuncia des de la presó que el torturen

Maduro ordena a les Forces Armades que es preparin per a la pau mentre continuen les protestes a...

El Brexit, marcat per la incertesa

El Brexit, marcat per la incertesa

?Un any després que els britànics optessin per marxar de la Unió Europea, May ha hagut de rebaixar...

Caòtic reallotjament a Londres dels residents d´edificis amb risc d´incendi

Caòtic reallotjament a Londres dels residents d´edificis amb risc d´incendi

?Una vuitantena de persones es neguen a deixar els seus apartaments tot i l'ordre de l'Ajuntament...

Trump afirma que Obama coneixia l´espionatge de Rússia i no va fer-hi res

El Parlament britànic restringeix l'accés dels diputats al seu correu...

Un esllavissament deixa 120 desapareguts al sud de la Xina

Un esllavissament deixa 120 desapareguts al sud de la Xina

Un llogaret va quedar sepultat i almenys 120 persones continuen desaparegudes després d'un...

Enllaços recomanats: Premis cinema