El jutge Eloy Velasco abandonarà, probablement aquest mateix mes, la instrucció dels casos Lezo o Púnica pel seu imminent trasllat a la Sala d'Apel·lacions de l'Audiència Nacional, un trasllat que no serà suspès pel Tribunal Suprem mentre resol els recursos presentats contra el mateix. Eloy Velasco va demanar el seu trasllat, tot i estar enmig d'aquestes i altres destacades investigacions, i el Consell General del Poder Judicial li ha concedit. El criteri emprat per al trasllat acabarà sent revisat pel Suprem, però aquest tribunal no suspendrà la mesura mentre resol l'assumpte.

D'aquesta manera serà Carmen Lamela, la jutge titular del Jutjat Central número 3 de l'Audiència, la que s'ocuparà dels casos Lezo o Púnica fins que es trïi un nou titular del jutjat. Les normes de repartiment preveuen que la titular del jutjat tres substitueix el titular del 6.

No obstant això, es dóna la circumstància que Lamela també ha demanat un ascens, concretament a la presidència de la Sala Penal de l'Audiència, un altre trasllat que ha de resoldre aviat el poder judicial.

En tot cas, el fet és que el recurs que cinc jutges de l'Audiència Nacional han presentat contra l'adjudicació al jutge Eloy Velasco i al magistrat Enrique López (el segon guanyador de les noves places de la Sala d'Apel·lacions d'aquest tribunal) no paralitzarà el trasllat del primer. L'alt tribunal no suspendrà el concurs cautelarment mentre resol l'assumpte.

Els jutges de l'Audiència Nacional Ramón Sáez, Ángel Hurtado, José Ricardo de Prada, Manuela Fernández de Prado i Clara Vayarri han recorregut contra el resultat del concurs davant la Comissió Permanent del Consell. Un cop la comissió hagi rebutjat el seu recurs, l'assumpte recaurà en el Suprem.

Però mentrestant, el Butlletí Oficial de l'Estat publicarà que Velasco i López han guanyat les esmentades places, i l'endemà, possiblement dins d'aquest mes, ambdós abandonaran els seus llocs actuals per incorporar-se a la seva nova funció en una Sala d'Apel·lacions que començarà a funcionar l'1 de juny. El resultat del recurs, que podria trigar mesos, no afectarà, de moment, el trasllat de Velasco.

La confiança de Ruz

El jutge Pablo Ruz va celebrar el nou lloc que ocuparà el magistrat Eloy Velasco a la Sala d'Apel·lacions i va assegurar que els casos que aquest instrueix, com Lezo o Púnica, «seguiran endavant». El que va ser jutge de l'Audiència Nacional i instructor del cas Gürtel va destacar que l'aspiració de Velasco d'ocupar la Sala d'Apel·lacions és «legítima». «M'alegro per ell com a company i amic», va afegir.

Per altra banda,el jutge Velasco va imposar una fiança de 400.000 euros en metàl·lic a l'exconseller madrileny i exdirigent del PP de Madrid Francisco Granados per poder eludir la presó després de més de dos anys i mig tancat. El magistrat va decidir en un acte modificar la situació de presó incondicional de Granados, en la qual es trobava des el 31 d'octubre de 2014, tenint en compte els últims escorcolls a la causa en relació amb Arpegio-Prisma, el que disminueix el risc de destrucció i desaparició de proves, i tenint en compte que ja s'ha aixecat el secret que hi havia sobre diverses peces separades secretes.

Després que la defensa de Granados demanés la seva excarceració en reiterades ocasions, Velasco ha acceptat l'última sol·licitud que va fer el passat 5 de maig, en considerar que s'ha rebaixat el risc de fugida pel temps transcorregut a la presó. A més, ha considerat que d'aquesta manera Granados podrà acudir «en altres condicions» al primer judici oral de la trama Púnica, el de la filtració que li va fer el guàrdia civil José Manuel Rodríguez Talamino i en el qual s'enfrontarà a una petició de la Fiscalia de tres anys de presó.

Malgrat tot això, el jutge de l'Audiència Nacional entén que no han desaparegut del tot aquests riscos i per això li imposa l'abonament de 400.000 euros en metàl·lic per poder sortir de la presó, el que li impedeix dipositar béns com a pagament d'aquesta quantitat.

La fiança haurà de ser dipositada en un compte habilitat pel jutjat i la persona que consti com a «fiador» haurà de comparèixer al jutjat, i, si l'ingrés es fa fora de Madrid, al jutjat de guàrdia corresponent. Un cop pagada, Granados podrà sortir de la presó d'Estremera en la qual es troba actualment i després haurà de comparèixer a l'Audiència Nacional o el jutjat més proper al seu domicili dues vegades al mes, els dies 1 i 15.