La preocupació dels espanyols pels casos de corrupció i frau s'ha disparat després d'iniciar-se el cas Lezo i ja és un dels principals problemes per al 54,3% dels ciutadans, 12,3 punts més que un mes abans, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Es tracta de l'últim baròmetre del CIS corresponent al mes de maig, realitzat just uns dies després que comencés l'operació Lezo i de la detenció a l'abril de l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González.

La inquietud dels espanyols per la corrupció i el frau passa del 42 per cent de l'informe d'abril al 54,3 per cent d'aquest últim baròmetre i arriba a xifres desconegudes des de fa dos anys, quan la preocupació ciutadana per aquest assumpte va fer un salt quantitatiu pels casos Gürtel, Púnica, Pujol o les targetes opaques de Caja Madrid.

Segueix sent, però, el segon problema esmentat pels espanyols, que continuen veient l'atur com la seva principal preocupació, aportada pel 71,3 per cent, percentatge lleugerament superior al 69,6 per cent d'abril.

Com a tercera inquietud es manté l'etiquetada com a «problemes de caràcter econòmic», a la qual fa al·lusió el 21,2% (mateixa xifra que el mes anterior), i la quarta posició la segueixen ocupant els polítics en general, amb el 18,1% (20,9% un mes abans).

A continuació segueix estant la sanitat, que preocupa al 9,6%, tres punts menys que a l'abril, i els problemes de caràcter social, amb el 9,2%, davant el 10,1% anterior. Aquests últims escalen fins al sisè lloc i superen l'educació, ara en setè lloc, una inquietud per al 8,8% dels enquestats, 1,6 punts menys que el baròmetre d'abril.

Ja amb percentatges molt poc significatius, i fins a completar el rànquing de les deu primeres preocupacions, continuen estant els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació (7,3%), les pensions (4,3%) i la immigració (3,5 %).

El terrorisme internacional preocupa el 1,9% de les 2.479 persones a les que ha entrevistat el CIS per a aquest sondeig, una dècima menys que un mes abans, mentre la independència de Catalunya és esmentada pel 0,9%, quan un mes abans aquesta xifra era de l'1,5%.

La percepció dels enquestats sobre la situació política empitjora i puja al 72,9 per cent els que la qualifiquen de «dolenta o molt dolenta», gairebé quatre punts més que al mes d'abril. Per contra, només el 2,5 per cent considera que la situació és «molt bona o bona» (4,2% el mes anterior) i un 21,1% la titlla de «regular» (a l'abril era el 24 per cent).