L'Estat va comunicar a la Generalitat la xifra de finançament per al 2018, que arriba als 19.111 milions d'euros. Això suposa uns 400 milions d'euros més que el 2017, fruit de la millora de l'activitat econòmica.

El finançament inclou 17.617 milions d'euros com a entregues a compte, és a dir, uns diners que l'Estat avança en previsió de la recaptació d'impostos que farà Catalunya.

També s'inclouen els 1.618 MEUR corresponent a la liquidació del 2016. El secretari d'Economia, Pere Aragonès, va lamentar que els 400 milions d'euros que ara s'incrementen es veuen compensats pels 400 milions d'euros que la Generalitat ha d'aportar per eixugar dèficit, segons els objectius fixats per l'Estat.

Aragonès també va lamentar que l'Estat va errar amb el càlcul del 2016 i, ara, ha d'ingressar a la Generalitat 1.618 milions d'euros «que han avançat els catalans».

D'altra banda, durant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), el Ministeri d'Hisenda va confirmar a la Generalitat que a finals de juliol farà l'ingrés de la nova partida del FLA, que arriba als 110 milions d'euros.

La Generalitat va conèixer aquest dijous quin serà el finançament de l'Estat per al 2018. Durant el Consell de Política Fiscal i Financera, es va informar que l'any vinent s'ingressaran a les arques de la Generalitat un total de 19.111 MEUR. D'aquests, 17.617 MEUR són entregues a compte que corresponen als diners l'Estat avança segons la recaptació d'impostos que calcula que farà la Generalitat.

Entre els diners, també hi ha 1.618 MEUR que s'ingressaran a Catalunya un cop tancada la liquidació del 2016. El secretari d'Economia, Pere Aragonès, va lamentar aquest «error de càlcul» de l'Estat quan fa les liquidacions a dos anys vista i critica que són diners que «han avançat els catalans».

La xifra del finançament per al 2018 és uns 400 milions d'euros més alta que el 2017, fruit de la millora de l'economia. Ara bé, Aragonès va alertar que el que s'ingressa de més per una banda es perd per l'altra, a causa de l'objectiu de dèficit marcat per l'Estat i que obliga a eixugar també 400 milions d'euros. «La política de repartiment del dèficit, que és per a totes les comunitats igual, no es traduirà en més recursos per a l'estat del benestar de Catalunya», va declarar.

Per això, Catalunya va votar en contra dels objectius individualitzat de dèficit que s'han aprovat al Consell de Política Fiscal i Financera i que, per al 2018, és del 0,4% del PIB.

El conseller de Justícia, Carles Mundó (que va representar Catalunya en la trobada del Consell), va tornar a reclamar que la xifra sigui diferent a cada territori segons el pes de la despesa i va criticar que els objectius s'apliquin de manera lineal a totes les comunitats autònomes.

El FLA del juliol, assegurat

Durant la reunió, el ministeri va comunicar al conseller i al secretari d'Economia que el pagament del FLA del mes de juliol (que ascendeix a 110 milions d'euros) està garantit i que l'ingrés es farà a finals de mes. «Ens han comunicat que el FLA s'ingressarà amb normalitat«, va manifestar Aragonès.