El Ministeri Públic (Fiscalia) de Veneçuela va demanar davant un tribunal del país anul·lar la presa de possessió de l'Assemblea Nacional Constituent (ANC) que va ser elegida el passat diumenge i que ha estat rebutjada per l'oposició i gran part de la comunitat internacional. L'organisme va indicar que dos fiscals van sol·licitar la mesura davant un tribunal de control, un dia abans que prengui possessió aquest organisme, que tindrà poders il·limitats per redactar una nova Constitució i reformar l'Estat sense que cap institució pugui oposar-se. «El requeriment dels fiscals es basa en la presumpta comissió de delictes durant el procés electoral», va explicar la Fiscalia.

Hores abans, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va anunciar que l'Assemblea Nacional Constituent prendrà avui possessió a causa que s'havia d'esperar a la proclamació d'alguns guanyadors que no havien estat adjudicats pel Poder Electoral. Maduro va afirmar que l'ajornament permetrà que s'aclareixin «amenaces» que, va afirmar, existeixen sobre la presa de possessió d'aquesta junta, prevista al Palau Federal Legislatiu, seu del Parlament de contundent majoria opositora.

Durant la nit de dimecres la Guàrdia Nacional Bolivariana va ocupar el Saló Elíptic del Parlament veneçolà, de majoria opositora, com a part dels preparatius de seguretat davant la presa de possessió de l'ANC. El president del Parlament, l'opositor Julio Borges, va assenyalar que els agents perden el temps i va afegir que els diputats es mantindran treballant a la seu legislativa.

La ANC és un òrgan plenipotenciari que s'instal·larà a la seu del Poder Legislatiu i pot suprimir la immunitat parlamentària i depurar les institucions de l'Estat crítiques amb el Govern; i és vista per l'oposició com una forma de Maduro de consolidar la dictadura a Veneçuela.

Per part seva, l'oposició va ajornar fins a avui la mobilització ciutadana que havia convocat per a ahir contra la presa de possessió de l'Assemblea Nacional Constituent. Els 545 integrants de la Constituent han de prendre possessió avui a la mateixa seu del poder legislatiu en què opera el Parlament, de majoria opositora, que no reconeix a aquesta assemblea impulsada per l'oficialisme per reordenar l'Estat i enfortir la revolució chavista.

La dona de Maduro i membre de la Constituent, la «primera combatent» Cilia Flores, i altres figures destacades de l'oficialisme van demanar al «poble» que acompanyi els integrants d'aquesta assemblea a la seva presa de possessió al Palau. Això podria provocar que coincideixin les mobilitzacions del chavisme governant i de l'oposició, que també ha demanat als seguidors que es dirigeixin a la seu legislativa.

Denúncia de la dona de López

Per part seva, Lilian Tintori, dona del polític veneçolà empresonat Leopoldo López, va assegurar que els advocats del seu marit no han pogut entrar a la presó militar on es troba reclòs després de ser-li revocada la situació d'arrest domiciliari.