La Constituent de Veneçuela destitueix la fiscal general, opositora de Maduro

?Pren la decisió després que el Tribunal Suprem hagi detectat indicis per portar-la a judici, si bé l'Assemblea ja havia anunciat que un dels seus objectius seria la «depuració» de la Fiscalia ?Luisa Ortega Díaz havia qualificat de «frau» la Constituent

06.08.2017 | 00:05
Agents de la Guàrdia Bolivariana controlen l´accés, ahir, a la seu del Ministeri Públic.

L'Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela, elegida fa gairebé una setmana, va aprovar ahir la destitució de la fiscal general, Luisa Ortega Díaz, opositora de Nicolás Maduro, i la seva inhabilitació per a l'exercici de qualsevol càrrec públic, després que el Tribunal Suprem trobés indicis per al seu enjudiciament. En substitució de l'exfuncionària, que podria ser portada a judici, els oficialistes van designar el defensor del poble, Tarek William Saab, com a nou fiscal general, convertint-se en la primera autoritat designada per l'òrgan plenipotenciari que es va reunir ahir per primera vegada. «Això no pot quedar buit perquè es generarà un problema que ja el teníem amb la inacció del Ministeri Públic», va dir el constituent Diosdado Cabello en postular Saab per al lloc.

La decisió va ser sotmesa al vot dels constituents després que el Tribunal Suprem de Justícia notifiqués a l'Assemblea que havia trobat motius per enjudiciar la fiscal, per la seva inhabilitació, prohibició de sortida del país i congelació dels seus béns. Cabello va demanar a més que es declari «l'emergència» dins del Ministeri Públic «perquè es procedeixi a la seva immediata reestructuració», i va indicar que s'ha de revisar l'actitud de tots els funcionaris en tots els nivells.

Els constituents van aprovar que «sigui declarada l'emergència en el Ministeri Públic, de tal manera que el senyor Tarek William Saab pugui arribar al Ministeri Públic, prenent decisions per a la reestructuració del Poder Ciutadà, del Ministeri Públic», tal com va proposar Cabello.

En una declaració a la premsa oferta poc després de la votació, l'oficialista va afirmar que la Fiscalia, en mans d'Ortega Díaz, «fins fa mitja hora, s'havia convertit en un centre de la impunitat en aquest país». «Estic segur que amb Tarek William Saab hi haurà justícia, que no vol dir venjança, nosaltres no actuem en base a aquesta premissa», va afegir.

L'altra cara de la moneda era l'exfiscal, que abans de ser destituïda va denunciar el «setge» a la seu principal del Ministeri Públic a Caracas per part d'un contingent de la Guàrdia Nacional Bolivariana que va envoltar la institució. «Rebutjo el setge al @MPvenezolano. Denuncio aquesta arbitrarietat davant la comunitat nacional i internacional», va indicar la fiscal en un missatge a la xarxa social Twitter al costat d'una imatge dels efectius militars amb escuts acordonant l'entrada de la Fiscalia. El contingent de mig centenar d'agents militars va bloquejar els accessos a la seu de la fiscalia.

    La Constituent havia anunciat des de l'inici de la seva campanya que la «depuració» de Ministeri Públic seria una de les seves primeres accions que prendria una vegada que ocupés el poder de l'ANC. A més, el president veneçolà, Nicolás Maduro, havia acusat divendres el Ministeri Públic de ser còmplice de la «insurrecció armada», que segons el seu discurs ha viscut el país des que va començar l'onada de protestes contra el seu Govern el passat 1 d'abril.

Segons el líder chavista, la Constituent servirà perquè «hi hagi justícia» i es curi una «ferida social» de la qual, va afirmar, forma part «la complicitat del Ministeri Públic amb la insurgència armada, la protecció que la Fiscalia li ha donat als violents durant tres mesos o més».

La fiscal general s'ha convertit en els últims mesos en una de les veus més vehements contra Maduro dins de les institucions de l'Estat, i ha estat acusada de «traïdora» des de l'oficialisme. Igual que el Parlament, de majoria opositora, Ortega ha denunciat la Constituent com un «frau», i ha alertat que aquest òrgan plenipotenciari activat per Maduro és un instrument del Govern per instaurar «un sistema personalista i totalitari».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema