El ministre peruà de Cultura, Salvador del Solar, va anunciar ahir la seva renúncia al càrrec, després de les protestes generades per l'indult atorgat pel mandatari Pedro Pablo Kuczynski a l'expresident Alberto Fujimori (1990-2000).

A través del seu compte a Twitter, Del Solar va informar que va presentar la seva renúncia i va agrair «al President de la República per haver-me donat l'oportunitat de servir al nostre país».

En les últimes hores, el també actor i director de cinema havia rebut innombrables comandes d'activistes de drets humans i artistes perquè abandoni l'Executiu, en conseqüència amb la seva defensa dels valors democràtics i de justícia.

La renúncia de Del Solar es va sumar a les dels legisladors Alberto de Belaunde i Vicente Zeballos a la bancada oficialista de Peruans pel Kambio, després de declarar el seu rebuig a l'indult atorgat a l'expresident de 79 anys.

També han renunciat el director general de Drets Humans del Ministeri de Justícia, Roger Rodríguez; i el secretari tècnic de la Comissió Multisectorial d'Alt Nivell sobre pau, reparació i reconciliació (CMAN), Daniel Sánchez.

Així mateix, la responsable del Programa de Reparacions Simbòliques d'aquesta comissió, Katherine Valenzuela, i l'assessor presidencial ad honorem, Máximo San Román.

D'igual forma, el president executiu de l'Institut Nacional de Radi i Televisió, Hugo Coya, va presentar ahir la seva renúncia al càrrec, després de protestar per les lesions sofertes per un càmera que cobria la marxa, el dia de Nadal, contra l'indult atorgat a Fujimori.

En aquest ambient, el cap d'Estat va prendre ahir jurament al nou ministre de l'Interior que reemplaça a Carlos Basombrío, qui va dimitir al càrrec la setmana passada, després de les denúncies de presumptes vincles de Kuczynski amb l'empresa brasilera Odebrecht.

El viceministre de Seguretat Pública, Ricardo Valdés, també va presentar la seva renúncia, segons va confirmar ahir el cap de comunicacions del ministeri, Manuel Boluarte.

Kuczynski va atorgar l'indult i dret de gràcia a Alberto Fujimori, que tenia una condemna de 25 anys de presó, tres dies després d'haver-se salvat de la destitució al Congrés amb els vots d'abstenció d'un sector del fujimorisme.