Els plàtans canaris són la matèria primera per a l'elaboració d'una esponjosa farina amb la qual es pot fer galetes, bescuits i magdalenes per a celíacs, ja que no té gluten, i també és apta per a diabètics.

Els plàtans amb què es prepara aquesta farina per a celíacs i diabètics són peces sense madurar, encara verdes, que no compleixen amb la norma de qualitat pel seu aspecte i solen destinar-se a la majoria de les ocasions per a l'alimentació de bestiar o compostatge, ha explicat en una entrevista a Efe la científica de l'Institut Canari d'Investigacions Agràries, Ana Piedra-Buena. Aquesta farina, a més, conté molt bons nivells de potassi i magnesi, importants per al funcionament muscular, la qual cosa la fa atractiva per a un altre tipus de consumidors, com els esportistes i els nens. El midó que té, de lenta absorció, es comporta com si fos una fibra, i per tant, que redueix el colesterol i prevé les malalties cardiovasculars, ha destacat la investigadora, que ha detallat que la farina ha tingut molt bon comportament sobretot en l'elaboració de rebosteria.

Procés

El procés per obtenir la farina és molt senzill: primer se li treu al plàtan la closca per posar-lo en remull abans de deshidratar fins a eliminar completament l'aigua, el que triga al voltant d'unes 16 hores.

Un cop seca, la fruita es tritura en un molí per obtenir la farina lliure de gluten que posteriorment s'utilitza per elaborar qualsevol postre, ha detallat una altra de les científiques del projecte Gloria Lobo, també de l'Institut Canari d'Investigacions.