«Ho vaig fer perquè volia guanyar». Així de senzill. Josep Lluís Blanco hauria reconegut que es va dopar a la Guàrdia Civil quan va declarar el passat 15 de desembre com a testimoni pel cas Llebrer i després de l'obertura d'investigacions contra el metge de Blanes Javier Solanas a qui, finalment, se li van arxivar les diligències. Blanco, que està suspès per dos anys després de donar positiu en el control posterior al Campionat d'Espanya d'Avilés, hauria comprat l'EPO a Mataró pagant 720 euros per un material de procedència xinesa a un "habitual" dels gimnasos de la localitat maresmenca i que sol dedicar-se a l'entrenament d'atletes d'origen marroquí. Les declaracions de Blanco a la Guàrdia Civil haurien estat corroborades de nou pel mateix atleta davant de la jutgessa Mercedes Pérez Barrio, a Madrid. Diari de Girona va contactar ahir per correu amb Josep Lluís Blanco. L'atleta, al vespre, va dir, a través d'un SMS, que "segueixo a Andalusia de vacances i no puc desmentir diàriament les continues falsedats que alguna premsa escriu sobre mi".

La jutgessa va decidir arxivar les diligències contra Javier Solanas, en no trobar indicis que li permetessin demostrar que subministrava substàncies prohibides a atletes, tot i que aquest membre de la Unitat de la Medecina de l'Esport de l'Hospital de la Selva va admetre davant la Guàrdia Civil que coneixia les pràctiques de Blanco. "Com a amic seu li vaig dir que no ho fes", va declarar Solanas, que tot i això va admetre que havia informat el medallista en el darrer Europeu de Barcelona sobre quan deixar de pendre els producte dopants per disminuir el risc de ser atrapat en els controls. Es dóna la circumstància que Javier Solanas és un dels encarregats de fer els controls de dopatges a esportistes tant en les competicions oficials com per sorpresa. Tot i això, segons la Federació Espanyola, Javier Solanas no s'hauria encarregat mai personalment de cap control a Blanco o a la seva companya i també atleta Eva Arias.

Al voltant de les declaracions de Blanco en l'interrogatori davant la Guàrdia Civil, el diari As informava ahir que l'atleta de Lloret també hauria explicat que el seu amic Reyes Estévez es dopava. Tot plegat arran d'una conversa gravada entre Blanco i l'esmentat Javier Solanas on l'atleta li explica que el migfondista de Cornellà s'hauria dopat igual que ell i que, en canvi, no va tenir problemes per passar el control antidopatge. En la conversa amb Solanas, Blanco atribueix aquesta diferència de resultats a l'origen xinès de l'EPO que ell havia comprat a Mataró. En la mateixa línia de revelacions sobre el cas Llebrer, el setmanari Interviu publicava en el seu darrer número que el polèmic entrendor Manuel Pascua hauria incitat l'actual campiona d'Europa dels 1.500 metres Núria Fernández dient-li «pren una ampolla per als teus peus i correràs com una daina».