El tricampió del Tour Alberto Contador aglutinarà totes les mirades de la Volta a Catalunya de ciclisme que començarà avui a Lloret de Mar i que compleix el seu centenari amb una participació de luxe. Contador, del Team Saxo Bank, participa per primera vegada en aquesta històrica prova -la tercera carrera per etapes més antiga del món després del Tour i el Giro- amb la intenció d'inscriure el seu nom en el palmarès català en aquesta edició tan especial.

Però el de Pinto no ho tindrà gens fàcil, ja que al seu costat s'hi trobaran grans noms del panorama internacional com el rus Denis Mentxov (GEOX), els italians Ivan Basso (Liquigas) i Michelle Scarponi (Lampre), l'australià Cadel Evans (BMC), els espanyols Carlos Sastre (GEOX), Igor Antón (Euskaltel) o el català Xavi Tondo (Movistar).

Serà una cita centenària en què faltarà el vigent campió, Joaquim "Purito" Rodríguez, que per culpa d'una lesió d'última hora al seu genoll esquerre no podrà defensar la corona a casa seva.

Contador torna a la competició després d'haver estat absolt del seu positiu per clenbuterol i haver disputat fins ara tan sols dues carreres, a Algarve i a Múrcia -on va guanyar-, i que encararà a Catalunya la seva preparació per a la disputa del Giro d'Itàlia. A més, el corredor espanyol podria ser de nou protagonista si la Unió Ciclista Internacional (UCI) decideix apel·lar en els pròxims dies al TAS la seva absolució.

En el terreny purament esportiu, Contador serà el rival a batre malgrat que arriba en menys forma que altres corredors, com els que han disputat la Tirrè-Adriàtic o la París-Niça, i que no hi ha cap etapa de contrarellotge programada. La Volta presenta un recorregut molt atractiu, i tindrà el seu moment més decisiu en la tercera etapa (La Vall d'en Bas-Andorra), que finalitza en l'ascens al port de Pal, de categoria especial i a gairebé 2.000 metres d'altitud.

Aquest tram, considerat com la etapa reina, té totes les bitlletes per decidir el campió de la cursa, ja que els ciclistes hauran de superar els ports de Coubet, de Toses i de la Comella -tots ells de primera categoria- i el de la Massana -de segona-, pel que s'esperen diferències significatives a la línia de meta.

Un any més, Lloret de Mar serà la localitat que acollirà l'inici d'una Volta que cada any segueix el calendari internacional malgrat les seves dificultats econòmiques per subsistir.

La primera etapa

Avui es donarà el tret de sortida a les 13:25 al Passeig marítim de la localitat selvatana. Els corredors es dirigiran cap a Blanes, Palafolls, Tordera, Hostalric, Sant Hilari, Santa Coloma, Vidreres i Tossa per completar un recorregut de 167 quilòmetres amb un desnivell màxim de 800 metres.

La resta d'etapes són propícies per a les arribades massives o per a les escapades, i la més llarga d'elles serà la que unirà El Vendrell (Baix Penedès) i Tarragona (Tarragonès), amb 205,8 quilòmetres de recorregut.

La 91a edició de la Volta també prepara sorpreses, com l'arribada a Barcelona amb un espectacular circuit urbà que, molt probablement, es decidirà a l'esprint al Pla de Palau, després d'haver passat per la muntanya de Montjuïc. Una nova edició de la ronda catalana en què els corredors intentaran passar a la història com el guanyador de la Volta del centenari, una competició que han guanyat al llarg d'aquests 100 anys ciclistes de la talla de Miguel Indurain, Jaques Anquetil, Luis Ocaña, o Miquel ?Poblet.