El president de l'Espanyol, Joan Collet, va criticar ahir l'Ajuntament de Barcelona per permetre que Nike, patrocinador del FC Barcelona, vesteixi l'estàtua de Colom, un dels emblemes de la Ciutat Comtal, amb la samarreta del club blaugrana fins al pròxim 9 de juny, després del pagament de 94.100 euros. "És la gota que fa vessar el got. El culpable de tot plegat és l'Ajuntament. Estic molt molest, però no sé si sorprès. A més, una ordenança jurídica prohibeix la publicitat en monuments, i no l'han respectat gens ni mica, és una injustícia", va assegurar Collet als micròfons de RAC1. La mateixa postura de Collet la varen prendre diferents grups municipals de l'Ajuntament de Barcelona com PSC, PP i ICV, que varen carregar contra la cessió que ha fet el consistori de Xavier Trias d'un monument molt representatiu de la ciutat com és l'estatua de Colom.

Collet, "molest", va asseverar que la quantitat que ha ingressat l'Ajuntament és indiferent: "Aquestes coses no tenen preu". El president va insistir que la culpa "no la té el Barcelona com a institució, però nosaltres la patim". "Que aquestes coses siguin normals només passa aquí", va apuntar.

"El Colom blaugrana incompleix totalment la normativa", va assegurar als mitjans el portaveu del grup del PSC, Gabriel Colomé, després de participar a la comissió municipal de Seguretat. Els socialistes varen mostrar clarament el seu rebuig a la campanya publicitària perquè vulnera l'ordenança municipal d'usos del paisatge urbà de la ciutat. Colomé va llegir l'article 19 de l'ordenança, que estableix que "no s'admet la publicitat sobre els temples, els cementiris, les estàtues, els monuments, les fonts, els equipaments, els serveis públics, les zones naturals i els espais verds".

Per la seva part, el president del grup del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, també va criticar que s'hagi permès a Nike vestir l'estàtua de Colom amb la samarreta del FC Barcelona. Alberto Fernández va reclamar al govern municipal de CiU que expliqui quins criteris se segueixen per cedir com a suport publicitari monuments i va manifestar la seva reticència al fet que façanes emblemàtiques o monuments com el de Colom o Rafael Casanova siguin utilitzats per aquests fins publicitaris.

Finalment, el grup d'ICV-EUiA al consistori barceloní va demanar que es retiri la campanya i va demanar explicacions a l'alcalde Xavi Trias. El president de la coalició ecosocialista, Ricard Gomà, va denunciar aquesta autorització que, segons la seva opinió, és una "banalització" del patrimoni i un exemple "de com el govern de Xavier Trias mercantilitza l'espai públic i el patrimoni de la ciutat". "Les facilitats que troben les grans empreses contrasten, en canvi, amb la repressió que exerceix el govern contra l'expressió de la ciutadania", va denunciar Gomà, que va recordar que fa uns mesos l'ajuntament va retirar de l'espai públic les fotografies dels veïns i veïnes que reclamaven la cessió del solar de l'Illa Germanetes.

Per part de l'Ajuntament, el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va explicar que d'acord amb el conveni signat Barcelona ingressarà 94.100 euros (més IVA), en concepte de reparació per l'impacte paisatgístic ocasionat, que es destinaran íntegrament projectes d'entitats socials de la ciutat.