Carolina Routier (Banyoles, 1990) és l'única triatleta gironina que competirà aquest diumenge a la prova de la Copa del Món de Palamós. Viu la meitat de l'any a Clermont (Florida, EEUU) i l'altra a Banyoles, i entrena unes cinc o sis hores diàries els set dies de la setmana, incloent festius com el Nadal o Cap d'Any. A més, estudia Comunicació a distància a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Una vida molt sacrificada des dels ulls de la gran majoria per estar, amb només 23 anys, entre les millors triatletes del món.

Com arriba físicament a la prova de la Copa del Món d'aquest diumenge a Palamós?

No he pogut fer el volum d'entrenaments que m'hagués agradat, però tampoc estic malament. Vinc de competir a l'Europeu Absolut i al Sub-23, que era l'últim any que el podia córrer i em feia il·lusió. M'hauria agradat entrenar més.

Quin objectiu es marca, tenint en compte que, com diu, no està al màxim nivell de forma?

Vaig una mica a l'expectativa. Intentaré que hi hagi una escapada, nedar fort, perquè el meu objectiu sempre és lluitar fort al principi de la triatló per córrer amb el mínim de noies possible.

En tot cas la natació és la seva especialitat, el seu punt fort.

Sí, és la disciplina que se'm dóna millor de les tres i per això intento sempre començar fort, treure'n partida.

Vostè és l'única representant gironina a la Copa del Món de Palamós. Un dels motius que l'han portat a prioritzar aquesta competició és perquè corre a casa?

És el primer any que es fa a Palamós i em feia il·lusió ser-hi, perquè sóc d'aquí. Però les Copes del Món tenen molt prestigi a nivell mundial, només estan per darrere de les Sèries Mundials, que se'n fan només vuit en tot l'any. A part de prestigi i diners, dónen bastants punts pel rànking.

Nota certa pressió per ser l'única tiratleta de la província?

No, al contrari. És un orgull ser l'única gironina. Més aviat m'agrada.

Ainhoa Murua, que ha estat a tres Jocs Olímpics i partirà amb el dorsal número 1 és una de les grans candidates al títol?

Sí, crec que és la principal favorita, però ve de fer una temporada més aviat dolenta perquè ha estat lesionada. I després d'unes olimpíades costa tornar a agafar el ritme. És la principal favorita però em sembla que no està tan forta.

També vindran representants de països d'arreu del món...

Sí, jo crec que les americanes o les australianes vindran també molt fortes. Kate Roberts (Sud-àfrica), Grace Musgrove (Austràlia), Yuliya Yelistratova (Rússia)... són algunes de les favorites, també. En general crec que estarà bastant obert.

Què li sembla el circuit que s'ha muntat? Tothom coincideix en què serà molt tècnic.

Sí, em sembla bastant tècnic, amb desnivells. El que no sé és si hi haurà onades o no. A mi personalment m'agrada més, perquè havia fet també salvament aquàtic (un esport no olímic que consisteix en exercicis físics de resistènciea i habilitat, simulant un salvament real) i amb el mar mogut em sento més còmoda.

Aquest any ha corregut dues World Series de San Diego i Madrid (la màxima competició a nivell mundial) i unes quantes competicions continentals, on va arribar a quedar segona a Sarasota. Què li queda per acabar la temporada?

Vull córrer la World Series d'Hamburg i la Gran Final, que és a Londres, el 15 de setembre. Potser llavors faré alguna altra prova per Barcelona.

I amb això tancaria l'any?

Sí, descanso unes tres setmanes el novembre i torno a arrencar.

Com és el dia a dia d'una triatleta professional? Fa només aquestes tres setmanes de vacances durant tot l'any?

Sí! Entrenem set dies a la setmana, festius inclús. Dies de Nadal, Cap d'Any, diumenges...

Caram, és un no parar.

Sí (riu). Entrenem unes cinc o sis hores diàries. Durant els mesos d'hivern entreno a Clermont, Florida (EEUU) i a l'estiu a Banyoles, amb un grup reduït de triatletes d'aquí i estrangers. A més, estudio Comunicació a la UOC.

Ja sé que queden encara tres anys per a Río 2016, però suposo que el seu gran somni és competir en uns Jocs Olímpics.

Sí, sens dubte. És el més gran que pot córrer una triatleta.

És aviat per dir-ho, però s'hi veu amb possibilitats?

No es pensi que és tan aviat! Crec que la puntuació per ser als Jocs començarà l'estiu que ve a Madrid. La classificació és dura i llarga. Crec que la competència a nivell espanyol no serà molt forta. L'objectiu és intentar-ho fer bé a fora, a les proves internacionals, que és on hi ha competència de debò. Lluitaré per poder-hi ser. Sóc optimista.