La FIFA va haver de sortir al pas ahir d'unes declaracions provinents d'un membre del propi organisme (el secretari general Jerome Valcke) que assegurava que la celebració del Mundial del 2022, que tindrà lloc a Qatar, "probablement" es jugarà entre novembre i gener. La FIFA va haver de matisar que encara no ha pres cap decisió al respecte a través d'un comunicat de premsa emès a primera hora de la tarda.

"Valcke ha explicat que, sota el seu punt de vista, el Mundial 2022 hauria de disputar-se a l'hivern i que el millor període de temps seria del 15 de novembre al 15 de gener", va dir el portaveu de la FIFA. A més, va afirmar que la data "exacta" del torneig està "subjecta a un procés de consulta" entre tots els protagonistes del Mundial", el que també inclou a "tota la comunicat internacional del futbol", en referència a la FIFA, confederacions, federacions, lligues, clubs i jugadors, com ara també els "socis comercials" de l'organisme.

El portaveu va recordar que, com "la competició no es disputarà fins d'aquí a vuit anys", es donarà el temps necessari a aquest període de consulta, al mateix temps que va anunciar que "no es prendrà cap mena de decisió abans del proper Mundial de Brasil 2014, com es va acordar en el Comitè Executiu de la FIFA".

Per la seva part, l'irlandès Jim Boyce, vicepresident de la FIFA, va assegurar ahir, en declaracions recollides per la BBC, que estava "totalment sorprès" davant les paraules de Valcke, i va insistir que la decisió es prendrà durant la celebració del Comitè Executiu que té previst dur a terme l'organisme.

Ahir al matí, Jerome Valcke, secretari general de la FIFA, va dir que el Mundial de Qatar 2022 no es ?jugarà els mesos de juny i juliol per les altes temperatures, sinó "probablement" a l'hivern, segons va declarar a France Info. " Crec que es disputarà entre el 15 de novembre i el 15 de gener, com a molt tard".

La FIFA va engegar a finals del 2013 una consulta entre els diferents agents del futbol sobre la possibilitat de celebrar aquesta competició a l'hivern, ja que les temperatures a Qatar a l'estiu poden elevar-se fins el 50 graus centígrads i, a més, les associacions ecologistes s'oposen a la climatització dels estadis.

Joseph Blatter, el seu president, ja s'havia mostrat favorable a aquest canvi, encara que va voler copsar l'opinió del món del futbol abans de prendre una decisió definitiva. "Hem de discutir amb totes les parts perquè el canvi de dates de l'estiu a l'hivern significaria el canvi del mapa de la temporada a tot el món", va dir Blatter el passat mes de novembre.