Esportivament el debut de l'Olot a Segona B està sent més complicat del que els garrotxins es podrien imaginar però, en canvi, i malgrat que els resultats no acaben d'acompanyar, el futbol torna a ser un fenomen social al municipi i a la comarca. Amb una mitjana d'assistència de 1.500 espectadors, el camp de l'Olot s'ha convertit en un dels més animats de la categoria i, segurament, de la provincia de Girona, on per norma (fins i tot a Montilivi), se solen veure més seients buits i ciment que no pas aficionats. A més, la creació a finals de la temporada passada de La Grada d'animació ha acabat de disparar el caliu entre uns seguidors que gaudeixen, per primera vegada, de futbol de bronze. Diumenge, per exemple, malgrat que el partit contra l'Atlètic Balears es va jugar en un horari poc habitual a Olot (12.00), l'entrada va tornar a ser magnífica. I ja no diguem el resultat: 1-0 per trencar dotze jornades sense guanyar amb un gol de Carlos a tres minuts del final que va dur el deliri.

Josep Maria Coma és un dels responsables de La Grada. Tot va començar en el partit d'anada de la darrera ronda del play-off d'ascens al camp de l'Arandina. "Allà ens hi vam trobar diversos seguidors de l'Olot que havíem viatjat particularment, sense res organitzat, i ens va agradar molt l'ambient que hi havia", relata. Pel partit de tornada van decidir unir-se i organitzar, prèviament, un dinar popular on hi van anar unes 200 persones. Després, al camp, l'ambient va ser de gala i l'Olot va certificar l'ascens a Segona B.

La iniciativa, per tant, s'havia de mantenir i aquesta temporada ha crescut. Es fa difícil concretar quans seguidors són -"nosaltres estem oberts a tothom que vulgui venir. Hem venut una setantena de jaquetes granes, amb els colors de l'equip, i potser en un dia de partit a la nostra zona hi ha cent o dues-centes persones"-, però es fan sentir, i de quina manera. Fins i tot tenen un himne, El número 12, interpretat per la Greda StreetBand. Els dinars previs als partits s'han institucionalitzat amb una notable assistència i diumenge, després de la balsàmica victòria contra el Balears, seguidors, jugadors, tècnics i directius van compartir una calçotada a la casa que tenen a La Pinya unes membres de la Grada. "La comunió és total", especifica Coma. La cosa no només es va quedar en un àpat: un cop finalitzat l'àpat, els futbolistes del primer equip van jugar un partidet de futbol amb la mainada que els ho reclamava.

Alcoià i Nàstic, un altre món

Al grup III de Segona B l'Olot és el tercer club que més afició mobilitza, lluny, això sí, dels seguidors que solen anar a veure l'Alcoià i el Nàstic, amb passat recent a la Lliga Adelante. Si els garrotxins tenen una mitjana d'assistència de 1.500 espectadors, alacantins i tarragonins freguen els 3.000 assistents a El Collao i el Nou Estadi. A l'altre costat de la balança hi ha, per exemple, les fluixes entrades al camp del Constància (200 espectadors diumenge passat). Badalona, Llagostera, Ontinyent o Sant Andreu solen posar mig miler d'espectadors als seus respectius camps.

L'Olot ha tornat a posar de moda el futbol a La Garrotxa, que havia viscut el seu punt àlgid a principis dels vuitanta. Ara el club ha d'assegurar la categoria per fer un ambiciós projecte el curs que ve.