Ara fa menys d'un any, la temporada, passada, Yankuba Sima jugava amb el júnior B del ja desaparegut Sant Josep de categoria interterritorial. I, tot i que va actuar alguns partits amb el júnior preferent, pocs podien preveure que aquest pivot gironí jugaria la propera setmana un del tornejos més prestigiosos del bàsquet base internacional. Sima anirà la setmana vinent a Mannheim (Alemanya) amb la selecció espanyola sub18 convertit, en pocs mesos, ja en una de les referències interiors de la generació del 96. L'explosió de Yankuba Sima arrenca a l'estiu quan, a través del contacte del tècnic gironí Damià Sòria, aconsegueix una beca per jugar i estudiar a les Canàries amb la CBA, una acadèmia que prepara jugadors de tot el món per aconseguir entrar en el bàsquet universitari nord-americà. A la CBA, Yankuba ha trobat l'aparador per exhibir el seu potencial i, mentre buscar complir el seu somni americà, ha posat els dos peus a dins dels plans de la Federació Espanyola quan, fins fa un any, no havia arribat a jugar amb cap selecció catalana mentre competia pel Sant Josep. "Tinc il·lusió per arribar a jugar en una universitat americana i, qui sap, si en futur a la NBA tot i que, de moment, em falta molt per millorar", explicava Sima fa uns mesos a Diari de Girona sobre la seva experiència a la CBA on, amb una beca completa, el pivot viu únicament centrat en els entrenaments de bàsquet, allà molt més dirigits a la millora individual que no pas a jugar partits, i a estudiar per no tenir impediments per fer el salt, en un futur, a una bona universitat dels Estats Units.

Sima serà a Mannheim amb la selecció estatal sub18 disputant una competició que Espanya només ha guanyat dos cops: el 1998 amb Pau Gasol, Raül López i companyia; i ara fa dos anys amb un equip on hi havia el saltenc del Barça Oriol Paulí. Manolo Aller, que en aquest torneig agafa el lloc del seleccionador Jota Cuspinera, compta amb una llista de dotze jugadors en què Sima és el sostre d'un equip amb peces destacades com l'escorta del Barça Marc Garcia.

Dues jugadores de l'Uni

A banda de Yankuba Sima, l'activitat de les seleccions espanyoles d'aquesta Setmana Santa tindrà un parell de notes gironines més. La pivot blanenca de l'Uni, Iho López, jugarà un torneig a Guadalajara a amb selecció sub17 (Isa Sánchez d'entrenadora); i la base Júlia Garriga anirà a Saragossa amb una sub15 que entrena Ana Montañaba. Amb Garriga també hi haurà la veterana exjugadora i entrenadora figuerenca Anna Junyer, que és l'encarregada de la FEB de supervisar el treball a Saragossa de la generació del 99.