Més de 800 atletes van participar aquest cap de setmana en les diferents proves celebrades dins la Marató de l'Ardenya, al Baix Empordà, en la cinquena edició d’aquesta cursa. L’organització, l’Associació Esportiva Matxacuca, havia previst quatre distàncies (10, 21, 42 i 63 km) al voltant d’espais com els Carcaixells, el Montclar i Pedralta, amb sortida a Santa Cristina d’Aro i que tenia com a principal novetat que les dues més curses més llargues donaven un i dos punts per optar a participar a la Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB). Aquest fet va provocar modificacions en els avituallaments, que eren menys que en anteriors edicions. A més, en la prova de 63 km, al ser una cursa en autosuficiència, només hi havia aigua. Com sempre, part de la inscripció es donarà a la Marató de TV3.

Dani Aguirre (Camp IV) va guanyar la marató i mitja (63km) amb un temps de 6 hores i 29 minuts, amb onze minuts d’avantatge respecte Robert Masó (TRC Aresta) i més de dinou a Robert Hajnal (Ciucasx3). Rosa Carmona (Garraf Runners) va ser la primera dona amb 8 hores, 48 minuts i 10 segons. Gemma Avellí va arribar nou minuts després i les terceres a van ser Olga Gasset (Rock and Run) i Berta Moreno (A.E. Diedre) que van fer el mateix temps. Un total de 108 atletes van aconseguir creuar la línia de meta.

En la marató, amb uns 200 inscrits, David Coma (Nabes Team) es va imposar amb autoritat amb un temps de 3 hores, 46 minuts i 38 segons, demostrant que es manté en un excel·lent estat de forma. Oscar Luque (Trail Montpedrós) va ser segon amb 4 hores i 3 segons i Adrià Muixach (Portal de les Gavarres) tercer amb 4 hores, 6 minuts i 7 segons. Mentrestant, Paloma Loberta (Matxacuca) va ser la primera fèmina i quinzena de la general, amb 4 hores, 31 minuts i 53 segons. Viola Pusok (CE Callús) i Eva Merino també van pujar al podi.

Pel que fa a la mitja marató, el vencedor va ser Ruben Hernández (Bicicarril), que va creuar la meta en 1 hora 36 minuts i 35 segons i amb un estret marge sobre Marc Trasseras (Salomon). El podi el va completar Aurelià Serra. En categoria femenina, la guanyadora va ser Natàlia Rey (Calella Triathlon) amb un temps de 2 hores i 16 segons. Nou minuts més tard va arribar la segona, Sílvia Puigarnau ( C.E. Guissona). La tercera va ser Eva Montero (Gratanúvols del Montseny). Era la prova amb més participants, on més de 350 atletes van arribar a la meta.

En la distància popular (10km), amb uns 150 corredors, els vencedors van ser Juan Carlos Tello (Arrikitaun) i Tere Also (Trail Roquetes).