Leo Messi va fer ahir 28 anys. Després de l'històric triplet conquerit amb el Barça, ara l'astre està concentrat amb la selecció argentina a Xile en busca del seu gran desafiament per aquest estiu: la Copa Amèrica. El títol fa 22 anys que es resisteix a l'albiceleste, que la matinada de demà a dissabte (01.30, C+Liga) té un duel clau contra Colòmbia amb un bitllet per a semifinals en joc. El de Rosario, nascut el 24 juny de 1987 tornarà a lluir el braçalet de capità en el trascendental partit de demà, en què al davant tindrà com a rival el madridista James Rodríguez.

Tot i la ja llarga llista de títols col·leccionats amb el Barcelona, amb la selecció argentina Messi no ha alçat ni cap Copa Amèrica, ni cap Mundial. El quatre vegades guanyador de la Pilota d'Or ha conduït el seu club a la conquesta de 24 títols, 16 a Espanya (set Lligues, 6 Supercopes i tres Copes del Rei) i vuit a nivell internacional, entre ells, quatre edicions de la Lliga de Campions.

Messi va celebrar el seu aniversari dies després de commemorar l'assoliment de ser el cinquè jugador amb més participacions internacionals en la història de la selecció argentina, amb 100 partits, tot i que encara està a 42 del record de Javier Zanetti, amb 142.

Messi i James Rodríguez, astres d'Argentina i Colòmbia, seran els grans protagonistes de l'eliminatòria de quarts de final més atractiva. L'estadi Sausalito de Vinya del Mar, al marge del duel entre l'Argentina i Colòmbia, també serà un duel entre els dorsals 10 del Barcelona i el Reial Madrid.

Des que el colombià va fitxar pel Reial Madrid l'estiu passat per 80 milions d'euros, l'únic duel particular entre tots dos es va viure en la lliga i se'l va endur el madridista. Va succeir el 25 d'octubre del 2014, quan el Reial Madrid de James va guanyar a l'estadi Santiago Bernabéu per 3-1 el Barça de Messi a la primera volta del campionat. A la segona, però, James va ser baixa per lesió en la derrota del seu equip per 2-1 al Camp Nou, el 22 de març passat.

Això sí, el «10» colombià perd clarament en el capítol de títols col·lectius. Encara que va vèncer amb el Madrid el Mundial de Clubs i la Supercopa d'Europa, es va veure àmpliament superat pel triplet del Barcelona de Messi: Lliga de Campions, Lliga espanyola i Copa del Rei. Tot i la rivalitat dels clubs de tots dos, James Rodríguez va ser sincer quan li van preguntar per la qualitat de Messi: «és d'un altre món. És un jugador únic no es pot parlar d'un duel James contra Messi perquè seria injust amb ell», va dir.

Cap dels dos futbolistes, però, ha brillat en aquesta Copa Amèrica al nivell exhibit en els seus clubs. James, que ve de marcar 13 gols i oferir als seus companys 12 assistències, només en el campionat espanyol, i Messi, que acumula ni més ni menys que 58 gols en 57 partits en tots els tornejos, han finalitzat la primera fase de la Copa Amèrica de forma pàl·lida, sobretot el colombià.

El màxim anotador del passat mundial de Brasil (6) no ha sumat encara cap gol i amb prou feines ha rematat en dues ocasions a porteria. Messi ha estat molt més actiu, però només ha marcat un cop i de penal, en l'empat contra el Paraguai (2-2).

L'astre del Barça ha rematat a porta en sis ocasions i s'ha prodigat a participar en l'elaboració del joc. Ha fet 190 passades en tres partits de les quals el 85,3 per cent han estat precises. James, un especialista a crear joc, ha estat molt discret en aquest apartat, doncs de les seves 129 passades tot just el 69,8% han tingut un èxit reeixit en la destinació. Tot i ser consumats especialistes, cap dels dos esquerrans ha donat encara cap assistència de gol als seus companys. L'Argentina-Colòmbia de demà donarà a tots dos futbolistes l'oportunitat de reivindicar-se i seguir fent camí cap al títol de la Copa Amèrica.