El mallorquí Jorge Lorenzo (Yamaha) va dominar de principi a fi la categoria de MotoGP al Gran Premi de la Comunitat Valenciana que es va disputar ahir al circuit Ricardo Tormo de Xest, on el francès Johann Zarco (Kalex) i el sud-africà Brad Binder (KTM) van ratificar amb autoritat els seus títols mundials en les seves respectives categories amb dues victòries. A MotoGP, on Marc Márquez ja era campió des de feia setmanes, Maverick Viñales es va acomiadar de Suzuki amb una cinquena posició a Xest, que servia al pilot de Roses per mantenir el quart en la classificació final del Mundial.

Jorge Lorenzo es va acomiadar de la marca amb la qual va debutar a MotoGP com ho fan els grans campions, amb una victòria forjada des de la primera fins a l'última volta al circuit Ricardo Tormo, ajudat en certa mesura per la mala sortida de Marc Márquez i el temps que va trigar el lleidatà a superar els seus rivals de torn, que li van impedir lluitar per la victòria. En canvi, el fins ahir pilot de Yamaha no va fallar a la sortida i en arribar a final de recta va encapçalar un grup en el qual després de la seva estela es va situar l'italià Andrea Iannone, Maverick Viñales, Valentino Rossi i poc després Andrea Dovizioso. Márquez va quedar una mica endarrerit en apagar-se el semàfor en no aconseguir evitar que s'aixequés la roda davantera de la moto. El català va haver de lluitar amb alguns rivals per acabar la primera volta en la cinquena plaça, enganxat a Rossi i per davant del seu propi company a l'equip, Dani Pedrosa, qui va fer una bona sortida i va passar de la vuitena a la sisena plaça.

Jorge Lorenzo, amb volta ràpida i nou rècord de carrera ja en el segon gir (1: 31.179), va aprofitar que tot se li va posar de cara per marcar diferències; també en el tercer gir amb nou rècord de volta ràpida, i després d'ell es va formar un quartet amb Iannone, Viñales, Rossi i Márquez. Valentino Rossi no va poder superar Iannone i encara que va rodar un temps per davant d'ell, mai es va arribar a enlairar, per la qual cosa va ser Marc Márquez el que va passar a l'acció per superar tots dos amb arriscades accions i consolidar la segona posició retallant, al mateix temps, les distàncies amb Jorge Lorenzo, tot i que ja era massa tard com per intentar aconseguir atrapar-lo sense que el mallorquí cometés un error.

El francès Johann Zarco va concloure la temporada com els grans campions, amb la seva setena victòria de la temporada a Moto2, les mateixes que el sud-africà Brad Binder a Moto3. Alex Rins, que va concloure la carrera en cinquena posició, en ser superat en l'últim revolt pel britànic Sam Lowes, va poder certificar la tercera plaça final per escassament un punt sobre l'italià Franco Morbidelli que va acabar tercer, per darrere del suís Thomas Luthi.

A Moto 3, Brad Binder va ratificar la seva superioritat durant la temporada, en què va aconseguir un marge d'avantatge sobre el seu immediat perseguidor en el campionat, l'italià Enea Bastianini), de 142 punts, només cinc punts menys que els que va sumar Valentino Rossi el 2005 a MotoGP.