El jutge Santiago Pedraz ha imposat una fiança de 300.000 euros al president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Ángel María Villar, de 150.000 al seu fill Gorka, i de 300.000 al vicepresident de la Federació Juan Antonio Padró per poder sortir de presó, on van ingressar el 20 de juliol.

El magistrat de l'Audiència Nacional ha adoptat aquesta decisió en un acte en considerar que no hi ha fundat risc de fuga de cap dels tres a l'haver-se practicat ja les diligències considerades urgents en aquesta causa, oberta arran de la detenció de tots ells a la operació Soule.

Un cop hagin abonat la fiança i quedin en llibertat, Villar, el seu fill i Padró tindran l'obligació de comparèixer setmanalment davant el jutjat més pròxim al seu domicili, hauran de lliurar el passaport i facilitar un telèfon mòbil on puguin estar localitzats si són requerits en qualsevol moment per posar-se a disposició del jutjat.

Pedraz considera que segueixen "existint motius per estimar responsables criminalment", dels delictes imputats als tres "resulta oportú modificar la situació personal".

El perill de fuga s'esvaeix també, segons l'acte, a l'imposar-los al costat del pagament de les fiances les esmentades mesures cautelars de control.

En aquesta mateixa resolució, Pedraz decideix aixecar el secret de les actuacions i permet la personació en la causa d'onze investigats que encara no han estat cridats a declarar per garantir el seu dret de defensa, així com de 21 societats com persones jurídiques, entre elles Grup Santa Mònica Sport, Estudi 2000 i Tenerife Sport.

En l'acte de presó, el jutge quantifica en 51,7 milions d'euros el perjudici al patrimoni de la RFEF, la resolució dels contractes entre aquest organisme i el Grup Santa Mònica (GSM).

Arran d'aquest escàndol, Villar va ser suspès cautelarment el passat dia 25 pel Consell Superior d'Esports (CSD) com a president de la Reial Federació Espanyola de Futbol per un any, i dos dies després ell mateix va presentar des de presó la seva dimissió com a vicepresident i membre del Comitè Executiu de la UEFA.

Pedraz va decretar la presó a Villar, el seu fill i Padró a petició de la Fiscalia Anticorrupció davant la gravetat dels delictes que se'ls atribueixen: administració deslleial, apropiació indeguda, estafa, falsedat documental i corrupció entre particulars.

Segons l'ordre de detenció, Villar, president de la federació des de fa 29 anys, va crear una xarxa corrupta, que englobava a les federacions territorials i a organismes vinculats a elles, "amb la voluntat d'enriquir-se i/o afavorir l'enriquiment de tercers", de manera que també es garantia la majoria necessària per ser reelegit.

Pel que fa al fill de Villar, Pedraz afirmava que va resultar, a través de la seva empresa Sports Advisers, el "major beneficiat a través del seu pare" dels diners de la RFEF.

A tots aquests tripijocs, el jutge incloïa, entre d'altres, l'organització d'una desena de partits amistosos de la selecció dels que el seu fill s'hauria beneficiat.