Els turistes que visiten Catalunya, especialment la costa i Barcelona, continuen preferint souvenirs que no són propis del país. Malgrat els esforços del Govern per situar l'artesania local i popular en el punt de mira dels turistes, aquests no els coneixen. "Jo he comprat unes castanyoles, que són típiques d'aquí", explica un turista italià a Lloret de Mar. Samarretes, tovalloles o barrets amb les banderes espanyoles s'amunteguen a les botigues de records de la costa. El Barça és segurament l'únic producte autòcton que reconeixen els visitants. A muntanya, en canvi, els records basats en la gastronomia i l'artesania local s'imposen.

"Lamentablement, els productes catalans no són comercials, ni per als fabricants ni per als botiguers", afirma un comerciant de la zona de la Rambla de Barcelona, Martí Cañadell. Els turistes compren records típics d'Espanya i d'altres països pensant que són catalans. "Creuen que els barrets mexicans són típics d'aquí", diu sorpresa la Janet, de la botiga de records Babios de Lloret de Mar.

Els productes d'inspiració catalana no tenen cabuda habitualment a les botigues de les zones més turístiques, on els articles sovint tenen relació amb símbols espanyols. El Pirineu és un exemple totalment diferent. Allà, els records que s'enduen els visitants es basen en l'artesania local i la gastronomia. Són dues cares del turisme a Catalunya i de la imatge que els visitants s'enduen de tornada al seu país.

Lloret és el municipi de la Costa Brava que més turisme rep, ja que habitualment hi arriben diversos grups de joves que busquen diversió sense entrar a conèixer la realitat del país que visiten. Per això, és el lloc perfecte perquè els comerços presentin els més estrafolaris records. Des de barrets mexicans, collarets de hawaiana, tatuatges o castanyoles es poden trobar passejant pel centre de Lloret.

La Janet, de la botiga Babios, explica que als turistes també els crida molt l'atenció tot allò que dugui el nom de Barcelona. Ara bé, la botiga té a primera línia de carrer tota mena de figures de sevillanes, toros amb la bandera espanyola o castanyoles. En Marco és de Palerm, Sicília, i ha comprat unes castanyoles per a la seva germana, perquè "són típiques d'aquí".

Aquest, però, no és l'únic turista amb algun dubte sobre els productes que es venen a la costa. En Maurice de Bussehère és un holandès de 20 anys que es passeja per Lloret amb un barret blanc. "Aquí està de moda i tothom porta barret", comenta Maurice. Quan li preguntem si sap que els barrets mexicans no són d'aquí reconeix saber-ho però diu que si duen unes boletes penjant ja són els típics barrets espanyols.