L'únic mestre d'aixa a Catalunya que es dedica professionalment a la construcció de caiacs artesanals ofereix la possibilitat, a través d'un curs que s'està celebrant a les instal·lacions de Kayak del Ter a Colomers, de construir-se un caiac groenlandès, una peça "amb ànima" adaptada a les mides de la persona. Utilitzant les tècniques que fa vuit mil anys van servir per construir embarcacions per pescar a Groenlàndia, el resultat és un caiac molt personal a un preu, 850 euros, molt similar als que es poden adquirir a qualsevol establiment.

"Són caiacs fets a la teva mida", diu l'artesà Narcís Fors. Utilitzant el sistema de mides antropomètriques (mesurant les parts del cos com els braços), es comença el disseny. L'estructura es construeix amb pi de flandes amb les costelles de la piragua de roure o freixe. Es deixa en remull i s'utilitza una cambra de vapor per donar-li la corba que es necessita. El teixit per cobrir-lo és el niló encerat. Els materials són moderns, però les tècniques, molt antigues. Els construïts fa milers d'anys també es feien en fusta, però es recobrien amb pell de foca i s'amarraven les peces amb tendons i nervis. Com els de Narcís Fors, però, cada peça era única.

A l'hora de navegar són embarcacions molt lleugeres i flexibles. Una de les caracterísitiques, a banda d'estar adaptats a la persona, és que l'obra morta (la part fora de l'aigua) és inferior a la d'altres models i, per tant, tenen poca resistència al vent i en condicions adverses són bons per navegar. El curs que s'ha estrenat a Colomers s'acaba aquesta setmana, però s'espera repetir.

Narcís Fors té un taller a Lloret de Mar, Belone, on es dedica a la construcció d'aquesta i altres tipus d'embarcacions. Remarca que amb el curs s'ofereix la possibilitat de conèixer aquestes tècniques artesanals.