La celebració del Concurs de Focs d'Artifici de Blanes és l'esdeveniment més concorregut de la Festa Major de Blanes, però també és considerat per l'Ajuntament un acte "d'alt risc". En els sis dies que hi haurà focs d'artifici -i que comencen avui- es dispararan des de la roca de Sa Palomera fins a 6.500 quilograms d'explosius. Perquè no hi hagi cap problema, hi haurà 120 professionals que vetllaran per la seguretat del públic i, si es dóna el cas, per actuar en caràcter d'urgència.

El pla de seguretat dels focs d'artifici de Blanes és el resultat de la coordinació d'entre la policia local de Blanes, els Mossos d'Esquadra, els Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Guàrdia Civil i diversos serveis mèdics. En l'edició d'enguany, els focs de Blanes, que acabaran el proper dimarts, celebren el seu quarantè aniversari amb una ampliació de les mesures de seguretat. Per això, es prohibirà l'accés a la zona de llançament a tot professional aliè a l'empresa pirotècnica o la seguretat. "Ni els acreditats podran accedir a Sa Palomera", va dir Josep Lluís Pouy, cap de Protecció Civil de Blanes. La decisió d'augmentar la seguretat en la zona de llançament es va prendre d'acord amb el nou decret del reglament d'articles pirotècnics, que encara està en període d'implantació.

Una circunstància que preocupa a la policia local de Blanes és l'acumulació de trànsit que pot patir la localitat els dies de focs artificials, sobretot el cap de setmana. En aquest aspecte, el nou tram de l'autopista del Maresme (C-32) que acaba a Blanes suposa una incògnita per als policies, ja que augmenta el volum de trànsit que passa per Blanes. Per aquest motiu, la policia local es va reunir amb el servei de trànsit dels Mossos d'Esquadra per "intentar que aquests dies de focs es facin desviaments segons el fluxe de trànsit que hi hagi", va explicar Joan García, inspector de la policia local de la localitat selvatana.

D'altra banda, un altre punt destacable en el trànsit de Blanes és el pont en obres de Pitjota (a Malgrat de Mar). Després de reunir-se els cossos policials de Malgrat, Palafolls i Blanes, es va arribar a l'acord que s'invertirà el sentit de marxa dels vehicles en direcció Malgrat de Mar. Això només es farà els dies de màxima afluència de públic (divendres, dissabte i diumenge). D'aquesta manera, es podrà evitar la saturació d'altres sortides de la vila.

Per evitar col·lapses, Joan García va aconsellar que la gent "no arribi a última hora i que marxi dels focs de manera esglaonada". "L'objectiu és donar màxima fluïdesa al trànsit", indica. García afirma que, com els altres anys, la circulació pel centre de Blanes es tancarà al vespre per mantenir lliures les sortides d'emergència.

El fet que els explosius siguin considerats elements d'alt risc i que a la platja de Blanes es concentrin desenes de milers de persones, provocarà que hi hagi un desplegament sanitari d'una cinquantena de persones i fins a catorze ambulància els dies amb més afluència de públic. A més, durant les nits de focs, en comptes d'una farmàcia de guàrdia n'hi haurà tres.

El grup logístic estarà format per empreses de neteja, lampistes (que obriran i tancaran les llums de la façana marítima) i el servei de megafonia. "Hi ha molta feina que no es veu perquè quan arriba el públic ja ho troba muntat", va comentar Josep Lluís Pouy.

Cada any, més embarcacions s'acosten fins al litoral de Blanes per presenciar l'espectacle pirotècnic. El control del litoral estarà gestionat pel Servei Marítim de la Guàrdia Civil, que s'encarregarà de mantenir neta la zona de seguretat marítima. Aquest any es consoliden com a reforç marítim (l'any passat va ser una prova) dues unitats que recolzaran la Guàrdia Civil: per una banda, el grup de rescat dels Bombers tindrà a disposició una embarcació amb material per a l'extinció d'incendis dins del mar. I per l'altra, la unitat subaquàtica dels Mossos d'Esquadra també estarà preparada per actuar sota l'aigua si és necessari.