Lloret de Mar va complir ahir, un any més, amb la seva tradició i va sortir al mar per celebrar la diada de Santa Cristina, que dóna el tret de sortida a la Festa Major. Centenars de lloretencs van participar en la processó marítima i van presenciar com el Club de Rem Pescadors guanyava la competició de llaguts S'Amorra, Amorra per primer cop en la seva història recent. Després de la tradicional missa, oficiada pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, va ser el moment de degustar l'estofat, fet a més més de 300 quilos de carn de vedella i 200 quilos de patates. A la tarda, la plaça es va omplir de gom a gom per presenciar el Ball de les Almorratxes, protagonitzat per les quatre obreres de Santa Cristina i els seus respectius acompanyants.

Enguany, la festa de Santa Cristina ha estat especial per a l'Obreria, que ha estrenat Obrer Major: Arseni Frigola, que al març va substituir Salvador Palaudelmàs. Tal com marca la tradició, la processó va sortir de l'església de Lloret a primera hora del matí tot portant una talla de la imatge i una relíquia de la Santa, que van conduir a través del mar fins a la platja de Santa Cristina. A banda de la barca on viatjaven les autoritats convidades -entre les quals hi havia el conseller de Territori, Santi Vila, el secretari general de l'Esport, Ivan Tubau, el diputat al Congrés Jordi Xuclà, el delegat territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps-, nombroses embarcacions van seguir el recorregut de la comitiva.

Paral·lelament, es va celebrar també la tradicional regata S'Amorra, amorra, que enguany va acabar amb els Pescadors en primera posició, Santa Cristina en segona i Es Vano en tercer lloc. Els Pescadors van celebrar amb eufòria la victòria, ja que feia molts anys que no vencien. "No pensàvem que tinguéssim possibilitats de guanyar, ja que ens ha tocat la boia de més enfora i havíem de retallar molt. Però hem fet una molt bona sortida, hem anat tallant, ens hem ficat al davant de Santa Cristina i ja no els hem deixat passar", explicava un dels membres, Arnau Rubio. Enmig de càntics de victòria, els membres d'els Pescadors prometien una "gran festa" per a celebrar-ho, mentre el públic de la platja no deixava d'animar-los i felicitar-los.

Un cop arribats a la platja, la processó va pujar fins a l'ERmita, amb els músics, la imatge i la relíquia, el bisbe, les autoritats, els portadors de les banderes dels clubs que havien participat a S'Amorra, amorra, els directius de l'Obreria, les quatre obreres d'enguany amb els seus respectius "angelets" i tots els acompanyants.

Cap a les deu del matí va començar la missa en honor a Santa Cristina dins l'ermita que porta el mateix nom, que va ser presidida pel bisbe Francesc Pardo i que va incloure el cant dels goigs. Com que l'ermita és petita i no hi cabia ni una agulla més, tots aquells que no hi van entrar van poder veure una exposició sobre la festa de Santa Cristina, on es mostraven des de cartells antics fins a fotografies de la zona, explicacions sobre les tradicions i imatges de les obreres de Santa Cristina dels darrers anys. Tot i que la majoria de visitants era gent del poble i rodalies, també hi havia alguns estrangers que ho observaven tot amb curiositat.

A la sortida de missa, va arribar el moment de degustar el tradicional estofat, que es cou en una gran paella sobre un foc a terra. Per tal de donar aliment a un miler de persones -els participants en les regates, les autoritats i tots els visitants- enguany es van utilitzar 300 quilos de carn de vedella i 200 quilos de patates. A més, es va fer un sofregit que portava 200 quilos de ceba, all, 100 quilos de tomàquet, pastanaga i pèsols. Malgrat que els cuiners portaven ja moltes hores treballant-hi, el plat no es va poder tastar fins que no el van haver remenat les autoritats, inclòs el bisbe.

Després de l'estofat, la processó es va tornar a formar i va tornar fins a la parròquia de Lloret tot seguint el mateix procediment que a l'anada. En aquest cas, però, van sre les noies les que van agafar els rems en la competició S'Amorra, amorra.

A dos quarts de vuit del vespre, la plaça de la Vila de Lloret es va tornar a omplir de públic que volia presenciar un altre dels moments culminants de la jornada: el ball de Plaça o dansa de les Almorratxes, una dansa testimonial d'origen antic que s'anomena així per un tipus de vas de vidre ple de perfum i amb una flor blanca que les obreres trenquen en tirar-lo a terra amb força tot emulant (segons la llegenda) una noia cristiana que, amb aquest gest, va rebujar el seu pretendent musulmà.