de visita a monells.El valencià José Antonio Carrillo, la seva dona, Irina Montés, i el seu fill Xavi visiten Monells després d'haver llegit que s'hi ha rodat la segona part d'"Ocho apellidos vascos".Ja fa vuit anys que la barcerlonina Mireia Pascual i la seva família passen una setmana de vacances al poble. Temen que, si es popularitza, es pugui acabar la tranquil·litat.Pilar Molina, que regenta l'hostal del poble, creu que l'estrena de la pel·lícula tindrà efectes positius per a l'economia local.En Joan -àlies Trampas- i en Caietà, veïns de tota la vida, asseguren que ha augmentat el nombre de visitants.

"Aquesta és la plaça famosa, oi?" pregunta en José Antonio Carillo, tot mirant al seu voltant, quan entra a la plaça del poble de Monells (oficialment, plaça de Jaume I). "I crec que també hi ha d'haver un bar... sí, mira, deu ser aquell", afegeix,tot buscant-lo amb la vista. Carrillo, la seva dona, Irina Montés, i el seu fill Xavi, de Benicaló, passen uns dies de vacances a Begur i han decidit visitar Monells perquè els agraden els pobles medievals i també perquè han sentit que allà s'ha rodat la segona part de l'exitosa Ocho apellidos bascos, que es titularà Ocho apellidos catalanes.

Monells, al cor del Baix Empordà, és un poblet medieval al peu de les Gavarres, conegut també per acollir la seu de l'institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Tot i això, la seqüela de la pel·lícula més taquillera de la història del cinema espanyol ha generat curiositat pel poble. "Aquí Monells sempre hem tingut gent, però ara en ve encara més, sobretot els caps de setmana. A la gent li fa gràcia veure la plaça i l'hostal on es van rodar algunes escenes", expliquen en Joan -àlies Trampas- i en Caietà, que són veïns de tota la vida. Tot i això, són conscients que la repercussió creixerà exponencialment quan s'estreni la pel·lícula, el 20 de novembre. "Durant el rodatge va venir moltíssima gent a veure la plaça engalanada, plena de banderes estelades, amb els decorats... ara la cosa s'ha calmat una mica, però creiem que l'estrena als cinemes portarà més turistes", explica Marta Ramírez, responsable d'un dels restaurants de la plaça.

Però malgrat que els bars i restaurants del poble -que es poden comptar amb els dits de les mans- esperen amb candeletes l'estrena del film i la repercussió turística que pugui tenir, als estiuejants no els fa tanta gràcia. Perquè si una cosa té Monells, un cop apagats els focus, és tranquil·litat. Al contrari d'altres pobles medievals de la comarca, com Pals o Peratallada, no hi ha botigues ni proliferen els restaurants. I això és, precisament, el que atrau la barcelonina Mireia Pascual i la seva família per passar-hi les vacances. "Vam descobrir la zona fa vuit anys, fent una ruta de pobles medievals. Ens vam enamorar de Monells i Madremanya, de manera que des de llavors procurem escapar-nos cada estiu una setmana. Ens agrada perquè és un lloc poc conegut, però ens fa por que amb la pel·lícula comenci a venir gent i s'acabi la tranquil·litat", explica.

Al poble conviuen els veïns de tota la vida amb els que hi tenen segones residències. De fet, segons expliquen en Trampas i en Caietà, la majoria de cases de la plaça Jaume I -que a la pel·lícula s'anomena plaça Pep Guardiola- estan ocupades per famílies que només hi passen les vacances i caps de setmana. Altres, en canvi, opten per passar uns dies a l'hotel o l'hostalet del poble. En aquest últim s'hi van rodar escenes de la pel·lícula, i tot i que al principi van rebre moltes visites de curiosos, ara són ells mateixos que ho expliquen i ho promocionen. "Econòmicament li anirà molt bé al poble, perquè segur que ens porta gent. Ja tenim ganes que s'estreni", assenyala la Pilar Molina, de l'hostal.

La majoria del turisme que arriba a Monells és català i estatal, tot i que en algunes ocasions també arriben autocars carregats d'estrangers. "A nosaltres ens va bé que vingui gent propera, perquè així saben com treballem i poden tornar", explica Marta Ramírez, del restaurant El Roure Blanc. La calor i la manca de botigues i "animació" fa que el poble estigui molt tranquil durant la major part del dia, quan bona part dels turistes estan a les platges properes. Però tot canvia a partir de les vuit del vespre, quan els restaurants i bars comencen a aixecar persianes i la plaça es va omplint d'animació. El "pic" de la temporada és entre el 14 de juliol i finals d'agost, però tot i això és durant els caps de setmana quan hi ha més animació que mai. Ara, caldrà veure fins a quin punt l'efecte Ocho apellidos catalanes anima l'ambient.