Memphis és una de les grans capitals musicals dels Estats Units. Només per ser el bressol musical d'Elvis Presley ja seria una destinació obligatòria en unes vacances musicals. Elvis, Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Sun Records....

Sense Sun Records no hi hauria rock and roll. Sam Phillips, el seu patró, va descobrir el rei del rock. Cert, volia un blanc que sonés com un negre, però també va enregistrar molts músics de color: B.B., King, Howlin' Wolf o Joe Hill Louis. Però clar, el jove Elvis, que l'estiu de 1953 va entrar als estudis per enregistar un disc de regal per a la seva mare, es va acabar convertint en el Rei del rock, en la llegenda més gran que ha donat mai la història de la música. I els estudis Sun Records, al 706 de Union Avenue, Memphis, Tenessee, són el lloc fundacional, el sant grial del mite suprem que és el R'n'R. Com diu la llegenda, «si la música és una religió, llavors Memphis és Jerusalem i els Sun Studios el seu santurari». Maca, la sentència.

Els estudis són oberts al públic entre les 10 del matí i les 4 de la tarda, al mòdic preu de 12 dòlars americans. Una nimietat si es té en compte el lloc on estem. Les parets són forrades de fotografies i altres elements de memorabilia, amb l'Elvis com a eix vertebrador, guitarres i vinils amb la inconfundible «galeta» de Sun. I, clar, l'estudi on un dia Elvis va enregistrar, per exemple, That's Allright MamaMistery Train. I Carl Perkins Blue Suede Shoes. I Jerry Lee Lewis Whole Lotta Shakin. I Roy Orbison Oody Dooby. En total, 226 singles editats oficialment amb el segell Sun Records. Pell de gallina només de pensar-hi. Hom pagaria els diners del deute de Grècia amb els països que la tenen sotmesa a la pobresa més rígida (cas que els tingués, clar) només per a poder mirar pel forat del pany durant aquell 4 de desembre de 1956 en què l'Elvis es va acostar a saludar als vells amics a Union Avenue (ja grabava per a RCA), es va trobar a Carl Perkins en plena feina i es va posar a tocar amb el seu amic i Jerry Lee Lewis, que era per allà. Tot seguit va aparèixer també Johnny Cash i la cosa es va acabar convertint en el Million Dolar Quartet. Osti tu!

El segell va deixar d'existir el 1968. Sam Phillips es va vendre el contracte d'Elvis a una gran multinaciona, RCA, el 1955. En total, Elvis Presley només va enregistrar cinc singles amb Sun. Però la llegenda és la llegenda.

Si ens queden ganes de més llegenda, i a Memphis n'hi ha molta, sortint de Sun Records ens podem acostar al 926 E. MacLemore Avenue, on hi ha l'Stax Museum of American Soul Music. Stax va ser un dels grans segells de música soul, acollint noms com Rufus Thomas, Booker T & The Mgs o l'enorme Otis Redding.