El pregó que de la il·lustradora i ninotarie Pilarín Bayés va donar ahir el tret de sortida a la Festa Major de Blanes. Posteriorment, a la nit, blanencs i turistes van poder gaudir de la primera jornada del popular Concurs Internacional de Focs d'Artifici, amb un espectacle a càrrec de la pirotècnia Vulcano, de Madrid.

En una plaça dels Dies Feiners plena de gom a gom, Bayés va oferir un pregó breu però intens, que va començar evocant figures il·lustres de la vila com el dibuixant Joan García Junceda o el poeta Joaquim Ruyra. Les seves paraules van estar acompanyades de 20 dibuixos inèdits que es van anar projectant a l'escenari. A més, ella mateixa també va realitzar una il·lustració en directe.

La ninotaire, que ha fet diversos dibuixos per Blanes al llarg de la seva trajectòria, també va recordar tres instuticions nascudes al poble «que tenen una missió comuna i que mereixen un reconeixement especial de la població»: l'AECC Catalunya Contra el Càncer, la Fundació Oncolliga Girona i la Fundació Amics de Joan Petit, co-pregoners de les festes d'enguany. En aquest sentit, Bayés va assegurar que era una meravella «tenir al davant tanta gent amb voluntat de fer el bé a un col·lectiu que tant ho necessita», i abans d'acabar, es va acomiadar dels blanencs amb un«visca la mare que us va parir».

Després del pregó, es va entregar el trofeu a l'empresa guanyadora del Concurs de Focs d'Artifici de l'any passat, la murciana Hermanos Ferrández. L'hora de la veritat, però, va arribar a dos quarts d'onze de la nit, quan els focs artificials de la madrilenya Vulcano van il·luminar el cel de Blanes, tot donant per inaugurada la 47a edició del certamen.

Aquesta nit, després del Gran Correfoc, arribarà la segona exhibició de la competició de la mà de la pirotècnia valenciana Tomás, una de les més reconegudes de l'àmbit nacional.

Primera nit de l'«Ensorra't'»

D'altra banda, divendres a la nit més de 3.000 persones van omplir la platja del centre per poder participar en Festival de Música Jove, l'«Ensorra't'». Després d'aconseguir un acord in extremis perquè el festival es pogués celebrar -un matrimoni havia denunciat l'esdeveniment per les molèsties sonores que havia causat l'any anterior-, la posada en marxa de voluntaris va permetre que els equips de so i d'il·luminació estiguessin llestos.

Tot i això, a causa de la suspensió que s'havia decretat dijous, només un dels tres grups que tenien previst tocar durant la primera nit va poder-ho fer. El grup en qüestió, Els Pelukas, va recordar la polèmica tot convidant el públic a cridar: «Brindem, perquè ningú ens pararà».

En aquest sentit, a la mitja part del festival, Alba Rams, portaveu del Consell Local de Joventut de Blanes, va llegir un manifest dalt de l'escenari on va assegurar que havien aconseguit «ser allà encara que a alguns els molestés» i va agrair al regidor de Joventut, Joel Comas, i als patrocinadors «la seva paciència i suport».