El ballarí i coreògraf Carlos Acosta presentarà aquest dijous a Peralada, en primícia a l'Estat espanyol, la seva nova companyia, Acosta Danza, fundada a l'Havana, amb l'espectacle Debut. Aquesta serà l'última actuació del Festival de Peralada, que tancarà les portes després d'haver acollit els espectacles de 22 artistes de reconegut nivell internacional. Acosta va explicar ahir des de Barcelona que és «un espectacle divers, amb obres neoclàssiques, contemporànies i majoritàriament de coreògrafs cubans i espanyols».

Acosta Danza es va fundar amb la intenció de retre homenatge a la riquesa de la cultura cubana i desenvolupa una obra contemporània amb elements de ballet clàssic. El director va apuntar que el repertori cubà està «molt estancat» i es va mostrar agraït perquè la nova companyia pot servir de plataforma de coreògrafs i artistes cubans. «Es tracta de portar el món a Cuba perquè el públic cubà vegi aquestes grans creacions i, al mateix temps, portar una mica de Cuba al món», va indicar.

Acosta va apuntar que Debut és el punt de partida d'aquesta nova companyia, «que marca la transició» en la seva carrera de ballarí cap a director. «És el futur per mi; jo seguiré ballant, com faig en aquest programa, però el fonamental és compartir aquest projecte que surt de les meves idees i de la meva decisió de deixar a Cuba i al món un llegat en crear aquesta companyia», va indicar.

A Peralada, la companyia interpretarà set peces d'estils ben diferents. Obrirà el programa El cruce sobre el Niágara, de la coreògrafa cubana Marianela Boán, creada el 1987 i que s'inspira en la diversitat i l'obertura de l'art a Cuba. Un programa on es podrà gaudir de Faun, una peça on el famós coreògraf Sidi Larbi Cherkaoui fa una relectura de L'après-midi d'un faune sobre la coreografia original de Vaslav Nijinsky. Entre altres peces, el coreògraf espanyol Goyo Montero pren la poesia i les veus de Vinícius de Moraes i Joaquín Sabina per a la seva creació Alrededor no hay nada. La veterania també és present en aquest llarg programa amb End of Time, un duo del coreògraf britànic Ben Stevenson; i també un duo és Anadramous, del jove coreògraf i ballarí cubà Raúl Reinoso.

Carlos Acosta interpretarà Memoria, un potent solo amb regust de dansa urbana i música electrònica del mexicà Murcof, i Two, un altre solo del prestigiós coreògraf Russell Maliphant creat l'any 2004 per a la deessa de la dansa que és Sylvie Guillem on explora la relació entre llum, moviment i música. El ballarí va dir que a la companyia els interessa cultivar-ho tot: des de la capoeira, el hip-hop, al neoclàssic i la dansa contemporània. «La diversitat és constant en la línia de la companyia i tot i que aquesta no arriba als dos anys, espero que l'audiència de Catalunya pugui veure aquest embrió i vegi el començament d'una companyia que està buscant aquesta diversitat i ha aconseguit fer aquest repertori».

Per altra banda, Acosta ha explicat que protagonitzarà la pròxima pel·lícula d'Iciar Bollaín -directora entre d'altres de También la lluvia- basada en l'autobiografia del coreògraf. El rodatge començaria a finals d'any.