Un any més, Amer va complir amb la tradició i va ballar ahir a la nit la Sardana de l'Alcalde, que en aquesta ocasió va estar encapçalada pel president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, i per Blanca de Llobet, de la Secretaria Nacional de la Flama del Canigó en representació d'Òminum Cultural. L'Ajuntament va explicar que d'aquesta manera volia reconèixer la tasca d'aquestes dues entitats en defensa de la democràcia i els drets nacionals de Catalunya.

La Sardana de l'Alcalde és una tradició popular que ve del Contrapàs que es ballava a la sortida de missa, de manera que s'hi afegien tots els veïns de la vila. El ball estava presidit per l'alcalde o per una persona destacada. La seva principal característica és que té forma d'espiral i no es tanca, sinó que queda oberta com a símbol de convivència i germanor entre els veïns.

A Amer es va ballar fins l'any 1907, però es va recuperar de manera solemne l'any 1949 per commemorar el Mil·lenari de la consagració del Monestir de Santa Maria d'Amer amb la sardana llarga «Festa Mil·lenària», del mestre Joan Fontàs i Casas. Des de llavors, la sardana s'ha anat ballant cada 16 d'agost, en el marc de la festa major.