França i Suïssa van empata ahir a zero gols a l'Stade Pierre Mauroy de Lille, un resultat que classifica les dues seleccions per als vuitens de l'Eurocopa 2016, mentre que Albània es va imposar a Lió a Romania i és tercera a l'espera del seu futur. El conjunt francès, que tenia la classifiació assegurada abans dejugar, arriba a vuitens com a primera de grup i els suïsos com a segons, mentre que Albània va aconseguir un triomf històric (1-0) gràcies a un gol d'Armando Sadiku (m.43). Els albanesos arrabassen a Romania la tercera plaça del grup A, eliminen als romanesos i ara han d'esperar a la resolució de la resta dels grups per saber si són un dels quatre millors tercers i accedeixen així a vuitens de final.

Per a França no només es tractava de guanyar, sinó de seduir a una afició fastiguejada per les polèmiques al voltant d'una selecció que no havia aconseguit enamorar en la seva Eurocopa, en què fins ara s'ha parlat més de batalles de seguidors i bengales que de futbol. Els de Didier Deschamps van saber interpretar el context i van sortir a demostrar que són candidats al títol, amb Pogba en el paper de fill pròdig després del soroll generat pel seu suposat gest despectiu en l'últim partit. L'energia els hi va durar 45 minuts. Situat en banda esquerra, amb Evra per darrere i Griezmann per davant, el migcampista del Juventus es va carregar l'equip a l'esquena i es va convertir en un malson per al combinat helvètic en la primera meitat.

Només havia passat un quart d'hora de partit i l'afició corejava el nom de Pogba, el més incisiu d'una selecció francesa que també es recolzava en Griezman, Evra i Gignac, per crear ocasions, però que va marxar al descans sense veure porteria. En aquesta primera meitat, Suïssa -que mai havia derrotat a França en competició oficial- es va conformr amb buscar el gol en accions a pilota parada, sense assumir massa riscos i intentant amarrar un empat que li donava el pas a vuitens.

Sense canvis al descans, Suïssa va buscar més la pilota al segon temps, sense oblidar les jugades a pilota parada, mentre França esperava al contraatac. L'ocasió va servir per despertar al públic local, adormit com el seu equip en la segona meitat fins a aquesta estirada del porter suís, poc abans que Deschamps retirés del camp a Coman per introduir a Payet, l'heroi dels gols en l'últim minut. Però aquest cop la fortuna de l'últim minut no es va aliar amb França, que va haver de conformar amb l'empat després d'una bona primera meitat i una segona part bastant més insulsa.

Històrica victòria d'Albània

Un gol d'Armando Sadiku a la vora del descans va atorgar a Albània la seva primera victòria en una Eurocopa i manté viu el seu somni de classificar-se per vuitens de final, a més d'eliminar a una decebedora Romania.

El combinat de Anghel Iordanescu, que partia com a favorit perquè mai havia perdut contra el conjunt balcànic, va naufragar en el seu intent d'arribar a la següent fase. Amb una victòria hauria acabat tercera de grup que comptava amb el punt que va aconseguir en el seu empat a un amb Suïssa. Però el seu joc no va estar a l'altura i va caure davant el major empenta dels albanesos.

A falta de dos minuts per al descans, Agolli va sorprendre a la defensa romanesa amb un gran centrada de rosca al segon pal, on esperava completament només Sadiku. El seu cop de cap va ser impecable davant la sortida a la desesperada del porter Tatarusano. L'afició albanesa va embogir amb el primer gol de la seva selecció en una fase final d'una Eurocopa i van tornar a aparèixer bengales a les grades. Una d'elles va caure a la gespa.